„Complotul” german de a bombarda „podul lui Putin” din Crimeea a provocat o criză de nervi la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenții de contrainformații din Germania au intrat în acțiune după ce unul dintre principalii aliați ai lui Vladimir Putin în presă a publicat vineri o înregistrare audio despre care susține că ar fi o conversație între generali germani care plănuiau să arunce în aer podul din Crimeea.

Podul din Crimeea FOTO: EPA-EFE
Podul din Crimeea FOTO: EPA-EFE

Înregistrarea audio de 38 de minute, distribuită pentru prima dată de redactorul-șef al RT, Margarita Simonian, a circulat simultan în mass-media controlate de stat din Rusia și pe canalele de socializare pro-Kremlin înainte de a provoca o arătare cu degetul furioasă din partea Ministerului rus de Externe, care a declarat că presupusa scurgere de informații este o dovadă că trupele britanice și americane se află pe teren în Ucraina, scrie news.yahoo.com.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a cerut public o "explicație" din partea Germaniei, menționând că lipsa uneia ar fi văzută ca o "recunoaștere a vinovăției".

Autenticitatea înregistrării nu a putut fi confirmată imediat. Dar se știe că mașina de propagandă a Kremlinului a folosit în trecut înregistrări audio ale unor presupuse conversații ultrasecrete care ar fi fost scurse pentru a promova agenda Moscovei, fiind faimoasă publicarea în 2015 a unei înregistrări prost produse, evident scenarizate, despre care au susținut că ar fi o dovadă a faptului că CIA a complotat pentru a doborî zborul MH17.

Moscova susține că discuția dintre "ofițerii de rang înalt" ai Germaniei a avut loc la 19 februarie, discuția fiind centrată pe aruncarea în aer a podului din Crimeea cu rachete Taurus cu rază lungă de acțiune. De altfel, presupusa "scurgere" a unei astfel de conversații are loc în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a furniza rachete Taurus Ucrainei, o acțiune împotriva căreia s-a pronunțat până acum cu fermitate, avertizând că "dacă sunt folosite incorect, rachetele Taurus ar putea atinge o țintă din Moscova".

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, vorbind la o conferință în Turcia, a afirmat că generalii germani din înregistrare au discutat în mod special despre cum să livreze rachetele Taurus Ucrainei fără ca nimeni să observe, pentru a nu-l supăra pe Scholz. "Nu știu cum se vor explica în fața populației lor", a declarat Lavrov.

Presa controlată de Kremlin a început să producă vineri târziu reportaje furibunde despre scandal, care includeau numele și fotografiile fiecărui ofițer german despre care Moscova spunea că a fost implicat în discuție.

Între timp, Ministerul german al Apărării a fost citat spunând pentru Deutsche Welle că Serviciul federal de contrainformații militare a "inițiat toate măsurile necesare" pentru a investiga dacă au fost interceptate comunicările dintre reprezentanții militari.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite