Coloana oficială a lui Putin, filmată gonind spre Kremlin cu câteva ore înainte de atacul cu rachete asupra Kievului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Limuzina prezidenţială a lui Putin FOTO Wikipedia
Limuzina prezidenţială a lui Putin FOTO Wikipedia

Rachetele ruseşti au lovit un bloc din centrul Kievului duminică la câteva ore după ce coloana oficială a lui Vladimir Putin a fost văzută îndreptându-se în viteză către Kremlin sâmbătă la ora 23, relatează The Telegraph.

Patru rachete au lovit în zorii zilei de duminică complexul industrial Artem şi un bloc de apartamente adiacent.

„Am auzit patru explozii, prima nu s-au auzit foarte tare, dar următoarele au fost foarte puternice, cutremurând ferestrele. Am fugit la subsol”, povesteşte un muncitor care locuieşte într-un bloc din apropiere.

O fetiţă în vârstă de 7 ani a fost scoasă de sub dărâmături, dar tatăl ei a fost ucis, iar mama sa rănită.

„Vladimir Putin găseşte orice pretext ca să atace Kievul. De ce îşi doreşte să ucidă civili? Este genocid”, a reacţionat primarul oraşului, Vitali Kliţciko. 

Fetiţă rănită în atacul asupra Kievului foto Twitter

O înregistrare video din Moscova, despre care se spune că a fost făcută sâmbătă la ora 23, surprinde coloana oficială a lui Putin, formată din şase maşini negre, traversând în viteză străzile aproape pustii ale capitalei Rusiei şi îndreptându-se spre Kremlin. Motivul acestei deplasări târzii nu este cunoscut, însă este ziua în care preşedintele rus s-a întâlnit cu aliatul său din Belarus, Alexandr Lukaşenko, căruia i-a promis să-i trimită rachete capabile să poarte focoase nucleare, relatează publicaţia britanică.

Unii analişti au sugerat duminică că atacul cu rachete asupra Kievului a venit ca răspuns la livrarea de rachete de mare precizie Ucrainei din partea ţărilor vestice – arme care au ajuns zilele trecute.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, rachetele au lovit centre de instruire ale armatei ucrainene.

Fabrica Artem, construită în perioada sovietică, a fost folosită pentru a produce rachete – localnicii spun că în prezent serveşte drept clădire de birouri a companiei şi că de mulţi ani şi-a orientat producţia spre electronice de uz civil.

Complexul a fost lovit şi în luna aprilie, într-un atac care a coincis cu vizita la Kiev a secretarului general al ONU Antonio Guterres.

Clipul de 38 de secunde cu coloana lui Putin a fost distribuit pe Twitter sâmbătă şi în el pot fi observaţi locuitori urmărind de pe margine trecerea lui. Incidentul a reaprins speculaţiile privind starea de sănătate a lui Putin, relatează NDTV. Potrivit canalului de Telegram în limba rusă vckogpu filmarea a fost făcută sâmbătă la ora locală 23. Newsweek a tradus textul ce însoţea clipul: „De obicei aceste vizite nocturne indică ceva important. Mai ales în contextul temelor discutate cu [preşedintele belarus] Lukaşenko”.

Preşedintele ucrainean, care luni, în intervenţia sa prin videoconferinţă la summitul liderilor G7 din Germania, i-a îndemnat pe aceştia „să facă tot ce le stă în putinţă” pentru a pune capăt războiului care devastează Ucraina, a spus că sâmbătă ruşii au lansat un val de atacuri ce au ţintit până în Liov, lângă graniţa cu Polonia.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite