CNN. Ruşii nu vor să se vaccineze cu Sputnik V, serul promovat de Putin: Ce riscă cei care refuză imunizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

În pofida propagandei pro-Sputnik V duse de Kremlin, peste 60% din populaţia Rusiei nu are încredere în acest vaccin şi nu intenţionează să se imunizeze anti-COVID-19.

În timp ce Rusia este grav lovită de varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, ruşii sunt reticenţi în a se vaccina anti-COVID-19. Conform unui sondaj publicat recent Centrul Levada, 62% din ruşi nu au încredere în Sputnik V şi nu intenţionează să primească acest vaccin de bunăvoie. Antropoloaga Aleksandr Arhipova, cercetătoarea la Universitatea Ranepa din Moscova, confirmat această tendinţă într-un interviu acordat pentru CNN. Rusia este afectată de „o criză de neîncredere a oamenilor în instituţiile politice şi medicale”, explică ea.

La rândul lor, autorităţile ruse recunosc cu jumătate de gură eşecul vaccinării, dar mizează pe un ton optimist, declarându-se convinse că 60% din populaţie va fi imunizată anti-COVID-19 până la toamnă, un prag stabilit iniţial pentru primăvară. Conform ultimelor date, doar 16,7 milioane de ruşi (din 146 de milioane) s-au vaccinat anti-COVID-19 cu ambele doze, iar alte 6,7 milioane cu prima doză.

Mulţi ruşi estimează că nu există „informaţii clare şi transparente” privind Sputnik V şi campania de vaccinare, subliniază Aleksandra Arhipova.

În prezent, autorităţile ruse fac presiuni pentru vaccinare, semn că şi-au dat seama într-un final că aceasta este răspuns viabil pentru combaterea coronavirusului.

„Tot mai mulţi cetăţeni devin conştienţi” despre necesitatea vaccinării, susţine purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ministrul Sănătăţii, Mihail Muraşko, încearcă la rândul său să ofere o perspectivă optimistă, susţinând, fără date în sprijin, că procesul de vaccinare cunoaşte un succes de câteva zile încoace.

În ciuda reticenţei, numeroşi ruşi se văd nevoiţi acum să aleagă între vaccinare sau reţineri din salariu. Unele regiuni au instituit deja obligativitatea vaccinări sub pedeapsa reţinerilor din salariu pentru numeroase categorii profesionale.

În contextul apropierii alegerilor legislative, Rusia este lovită grav de varianta Delta a coronavirusului, apărută în India. Guvernul rus a raportat miercuri 668 de decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record de la începutul pandemiei.

Rusia este cea mai îndoliată ţară europeană de COVID-19, înregistrând până acum 135.214 de decese din peste 5,5 milioane de cazuri de infectare.

„Situaţia este tensionată, în special în marile oraşe”, a recunoscut Mihail Muraşko.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite