Cine este Vladimir Kara-Murza, opozantul rus condamnat la 25 de ani de închisoare pentru critici la adresa războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost condamnat luni la 25 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare” după ce a criticat războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Vladimir Kara-Murza FOTO EPA-EFE
Vladimir Kara-Murza FOTO EPA-EFE

Sentința anunțată luni de un tribunal din Moscova împotriva lui Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, survine într-un context de represiune pe toate fronturile în Rusia.

La capătul unui „proces” cu ușile închise, care a început în luna martie, opozantul rus a fost trimis pentru 25 de ani după gratii pentru „înaltă trădare”, distribuiri de „informații false” despre armata rus și activitate ilegală într-o organizaței „indezirabilă”. El ar urma să-și ispășească „pedeapsa” într-o colonie cu regim strict.

Infracţiunea de „înaltă trădare" este pasibilă de 20 de ani de închisoare, dar sentinţa poate fi mărită dacă suspectul este vizat de mai multe capete de acuzare.

Vladimir Kara-Murza se află în arest din aprilie 2022 pentru faptul că a difuzat „informații false” despre acțiunile armatei ruse în Ucraina. Opozantul a fost arestat la doar câteva ore după ce acordase un interviu pentru CNN în care calificase puterea din Rusia drept un „regim de ucigași”.

Trei capete de acuzare

Kara-Murza era unul dintre ultimii opozanți de calibru ai regimului Putin care nu fusese condamnat la închisoare sau fugit din țară.

În primăvara anului trecut, Kara-Murza a fost inculpat pentru difuzare de „informaţii false” despre armata rusă după intervenţia sa în martie 2022 în faţa deputaţilor americani din Arizona, în cursul căreia a criticat ofensiva rusă în Ucraina.

Apoi, în august 2022, el a fost acuzat că lucrează cu o „organizaţie indezirabilă”, pentru că organizase o conferinţă de sprijinire a deţinuţilor politici din Rusia.

În fine, în octombrie, autorităţile au deschis împotriva sa un al treilea dosar pentru „înaltă trădare”, cel mai grav dintre capetele de acuzare, pentru că a criticat autorităţile în intervenţii publice în străinătate.

În ultimele sale declaraţii la proces, pe 10 aprilie, Vladimir Kara-Murza s-a declarat „mândru” de angajamentul său politic.

Unul din avocaţii săi, Maria Eismont, a anunţat că opozantul va face apel din cauza unor „încălcări grosolane de procedură” în timpul procesului.

Cine este Vladimir Kara-Murza?

Istoric, apărător al drepturilor omului și fost jurnalist născut la Moscova, el a fost un apropiat al opozantului Boris Nemţov, asasinat la doi pași de Kremlin în februarie 2015, şi vicepreședinte al organizației „Open Russia” a lui Mihail Hodorkovski, fost oligarh devenit critic în exil al lui Vladimir Putin.

Kara-Murza a fost otrăvit în două rânduri de agenţi ruşi, în 2015 şi 2017, din cauza activităţilor sale politice.

Potrivit avocatului Vadim Prohorov, opozantul suferă de polineuropatie şi de o patologie neuro-musculară din cauza celor două otrăviri.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat anul trecut Moscova pentru că a anulat candidatura lui Vladimir Kara-Murza la alegerile din Rusia pe motiv că avea dublă cetăţenie, rusă şi britanică.

Opozantul deţine cetăţenia rusă de la naştere şi a obţinut cetăţenia britanică după ce s-a mutat în Regatul Unit împreună cu mama sa când avea 15 ani.

Kara-Murza este între altele etichetat drept „agent al străinătăţii”, un statut care aminteşte pe cel de „duşman al poporului” utilizat în perioada sovietică. „Ca un adevărat patriot al Rusiei, el este acuzat de înaltă trădare pentru neobosita sa luptă pentru o Rusie fără Putin”, reacționase la un moment dat soția sa, Evghenia.

Un caz emblematic

Regimul Putin şi-a intensificat campania de reprimare a opoziției pe fondul războiului din Ucraina, iar cazul Kara-Murza este unul dintre cele mai emblematice.

Cea mai mare parte a criticilor liderului de la Kremlin se află în prezent după gratii sau în exil. Aleksei Navalnîi execută o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru fraudă, dosar considerat pe larg ca fiind fabricat în scopuri politice. El fusese arestat în ianuarie 2021 la revenirea în Rusia, după ce se tratase în Germania în urma unei otrăviri în Siberia cu agent neurotoxic Noviciok. Navalnîi este convins că a fost otrăvit la ordinul lui Putin.

O altă personalitate a opoziţiei ruse, Ilia Iaşin, execută o pedeapsă de opt ani şi jumătate într-o colonie penitenciară după ce fusese condamnat pentru criticile sale la adresa ofensivei împotriva Ucrainei.

Într-un interviu acordat pentru AFP în 2021, Kara-Murza dădea asigurări că nu are intenţia să părăsească Rusia, în pofida riscurilor. „Suntem politicieni ruşi, locul nostru este în Rusia”, spunea el atunci, apreciind că „cel mai mare cadou” pe care opozanţii lui Vladimir Putin i-l pot face este „să renunțe şi să fugă”.

În octombrie 2022, Vladimir Kara-Murza a primit Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite