Cel puţin 64 de morţi în incendiul dintr-un mall din Siberia. Mesaje ale copiilor prinşi în infern: „Suntem în foc. Posibil, rămas bun!“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 64 de persoane, între care 9 copii, au murit, după ce un incendiu a izbucnit într-un centru comercial din oraşul Kemerovo, aflat în sud-vestul regiunii ruse Siberia, a anunţat luni Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, informează agenţia Tass.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă a anunţase iniţial că au fost găsite încă 11 cadavre în zona unde se afla cinematograful. Ulterior a confirmat că autorităţile au descoperit în cinci trupuri neînsufleţine. Ultimul blianţ oferit de autorităţi este de 56 de morţi, între care 9 copii. 

Incendiul a avut loc în centrul comercial Zimniaia Vişnia, localizat în oraşul Kemerovo, pe bulevardul Lenin, unul dintre drumurile principale ale localităţii. Potrivit relatărilor, focul a izbucnit la etajul al treilea unde se află un cinematograf şi un loc de joacă pentru copii. 

Pompierii au reuşit să salveze 20 de oameni şi să evacueze alte 100 de persoane. Autorităţile au demarat o anchetă în urma incidentului. 

În timp ce salvatorii continuă operaţiunile de căutare la mall-ul dn oraşul Kemerovo, mulţi încă încercă să-şi găsească rudele, printre acestea mulţi copii care se aflau în cinematograful mall-ului sau în zona de joacă când incendiul a început.

Cel puţin 16 persoane sunt încă date dispărute, iar şansele de a găsi pe cineva viu în mijlocul molozului  sunt foarte mici. Anterior, 64 de persoane au fost considerate dispărute, însă autorităţile au precizat că acestea includeau victimele ale căror corpuri au fost deja găsite, dar nu au fost încă identificate.

Imagine indisponibilă

Cel puţin 48 de persoane au fost rănite în incendiu, potrivit serviciilor de urgenţă, iar 12 rămân spitalizate.

Focul, care a izbucnit duminică după-amiază, a fost în cele din urmă localizat 12 ore mai târziu, după ce a cuprins aproximativ 1600 de metri pătraţi. Clădirea a suferit daune grave, acoperisul şi podelele s-au prăbuşit parţial.

Martorii spun că alarmele de incendiu nu au putut fi acţionate, deoarece oamenii au intrat în panică, alergând prin norii groşi de fum, alţii sărind pe ferestre.

"Fumul neagru a cuprins un loc de joacă pentru copii şi o sală de cinema. Nu puteam respira… Erau mulţi copii care plângeau", povesteşte Anna, care s-a aflat la faţa locului.

Imagine indisponibilă

În momentul în care poliţia a început evacuarea 100 de persoane era prinse în interiorul clădirii care ardea. O fetiţă de 13 ani a scris un mesaj pe reţelele de socializare: "Suntem în foc. Posibil, rămas bun".

Un grup de copii dintr-o şcoală din satul Terescevski din regiunea Kemerovo se afla în cinematograful din apropierea epicentrului incendiului, când a izbucnit focul, scrie presa locală. 

O altă mărturie cutremurătoare aunei fetiţe de 12 ani:  "Spune-i mamei că am iubit-o, spune-le tuturor că i-am iubit", a spus o micuţa Vika, înainte de a închide conexiunea la telefon.

Fotografiile persoanelor dispărute, postate de rude, au început să apară pe mediile de socializare.

Responsabilii pentru gestionarea crizelor au raportat luni dimineaţă că mai mult de 40 de copii sunt daţi dispăruţi în urma dezastrului. "Potrivit cifrelor preliminare, un număr de 41 de copii sunt dispăruţi", a declarat Centrul naţional de gestionare a crizelor din cadrul Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă al Federaţiei Ruse, pentru postul de televiziune Rossia 24.

Imagine indisponibilă

Există mai multe ipoteze referitoare la cauza incendiului: unii spun că un copil a folosit în mod greşit o brichetă, alte rapoarte vorbesc un scurtcircuit electric, dar o cauză oficială a declanţării incendiului nu a fost anunţată.

Incendiul acesta este al şaselea ca număr de victime din Rusia, în ultimii 100 de ani.

Martorii afirmă că nimeni nu a organizat evacuarea oamenilor, unii încercând să se salveze sărind de la etaj, parte dintre aceştia se află în spitale cu traumatisme grave. 

Ministrul pentru situaţii de urgenţă, Vladimir Pucikov, sosist la faţa locului din dispoziţia preşedintelui Putin a declarat că echipele de salvare lucrează în condiţii deosebit de grele, existând şi riscul prăbuşirii construcţiei. Cauzele dezastrului nu se cunosc, Comitetul pentru investigaţii reţinând mai multe persoane pentru a fi interogate.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite