Ce pedeapsă riscă cel mai cunoscut activist pentru drepturile omului din Rusia după ce a criticat invazia din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oleg Orlov, figură marcantă a drepturilor omului în Federația Rusă, riscă aproape trei ani de închisoare pentru „denunţări” repetate împotriva invaziei din Ucraina.

Oleg Orlov FOTO EPA-EFE
Oleg Orlov FOTO EPA-EFE

Veteran al ONG-ului Memorial, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 şi dizolvat de brațul judiciar al regimului Putin în contextul invaziei din Ucraina, Oleg Orlov, în vârstă 70 de ani, este unul dintre ultimii critici ai liderului autoritar de la Kremlin care nu este închis sau care nu s-a exilat în străinătate.

Orlov a refuzat să vorbească în timpul unei audieri la un proces în apel în cadrul căreia procurorul a cerut condamnarea disidentului la doi ani și 11 luni de închisoare, transmite AFP.

Disidentul rus a declarat însă că se va exprima la ultima luare de cuvânt rezervată acuzatului, adică înainte de anunţarea verdictului. Anterior, el a calificat dosarele deschise împotriva sa drept „injuste” şi s-a declarat „persecutat pentru exprimarea unei opinii”.

La finalul unui prim proces, în octombrie 2023, Oleg Orlov a fost declarat vinovat pentru că „a discreditat” armata rusă şi condamnat la plata unei amenzi, un verdict foarte blând într-o Federație Rusă care a luat obiceiul de a-i trimite la închisoare pe detractorii puterii.

Această pedeapsă a fost cerută de Parchet. Între timp, Parchetul şi-a schimbat opinia şi a înaintat apel.

Dacă majoritatea detractorilor lui Putin au fost încarceraţi sau forţaţi să se exileze în ultimii ani, pe fondul accelerării represaliilor, Oleg Orlov a explicat recent pentru AFP că a rămas în Federația Rusă pentru „a continua lupta”.

Activ încă din anii 1970, Oleg Orlov a devenit unul dintre pilonii Memorial, principala organizaţie care luptă în Federația Rusă pentru apărarea memoriei celor care au suferit de pe urma represaliilor sovietice şi documentează represaliile din timpul lui Putin.

Dizolvat la sfârşitul anului 2021 de regimul Putin, ONG-ul a fost recompensat în anul următor cu Premiul Nobel pentru Pace.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite