Boris Nemţov a fost ucis în plină stradă. Un atacator neidentificat l-a împuşcat de patru ori pe politicianul rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Nemţov. FOTO AFP
Boris Nemţov. FOTO AFP

Politicianul rus Boris Nemţov, unul dintre cei mai importanţi membri ai opoziţiei de la Moscova, a fost împuşcat mortal, vineri seară, în apropierea Kremlinului, informează BBC News.

Un atacator neidentificat a tras de patru focuri de armă în Nemţov, în centrul Moscovei, au declarat autorităţile, potrivit BBC. 

Politicianul a fost ucis în apropierea Kremlinului în timp ce se plimba cu o femeie, informează site-ul de ştiri Meduza. Agenţia de ştiri susţine că o persoană aflată într-o maşină albă a tras asupra lui Nemţov. 

Un alt politician, Ilya Yashin, a confirmat moartea lui Nemţov. „Din neferice, pot să văd trupul (n.r.- neînsufleţit) lui Boris Nemţov. Văd trupul acestuia şi mulţi politişti”, a precizat Yashin.  

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, a fost prim-ministru adjunct în timpul mandatului lui Boris Ielţîn.

Nemţov s-a evidenţiat prin atitudinea critică la adresa lui Vladimir Putin, fiind unul dintre politcienii care şi-au exprimat în nenumărate rânduri dezacordul în ceea ce priveşte modul în care administraţia de la Moscova decide să se ocupe de situaţia din Ucraina. printre acuzaţiile pe care le-a formulat Nemţov la adresa lui Putin sunt că trimite trupe şi armanent în estul Ucrainei.

La scurt timp după incidentul de la Moscov, administraţia de la Kremlin a anunţat că Putin va supraveghea personal ancheta: „Acest asasinat brutal poartă semnele unui omor la comandă şi este în mod clar o provocare", a declarat preşedintele Vladimir Putin, citat de purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov.

Scurtă biografie

Boris Nemţov s-a născut la 9 octombrie 1959 în oraşul Soci. La sfârşitul anilor '80 a susţinut mişcarea regională condusă de A.D. Saharov. A fost ales deputat al Congresului deputaţilor poporului din Federaţia Rusă. Ulterior a fost deputat al Parlamentului rus (Duma de stat), primul guvernator al oraşului Nijnii Novgorod. 

În anul 1997 a fost ministru responsabil pe partea de resurse naturale, ulterior prim vicepreşedinte al Guvernului Federaţiei ruse, membru al Consiliului Securităţii din Federaţia rusă (1997-1998).

În primul deceniu al secolului al XXI-lea acesta a făcut parte din mai multe mişcări politice, însă fără a reuşi să ocupe un loc de prim plan. 

Din 2012 este copreşedinte al Partidului Republican din Rusia de orientare liberală (RPR-PARNAS). La alegerile regionale din 8 septembrie 2013 este ales deputat al Dumei regionale din Iaroslavl.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite