Boris Berezovski, geniu malefic sau ţap ispăşitor? Misterul morţii oligarhului rus stârneşte tulburare în ţara sa natală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Berezovski, geniu malefic sau ţap ispăşitor? FOTO Reuters
Boris Berezovski, geniu malefic sau ţap ispăşitor? FOTO Reuters

Moartea suprinzătoare a lui Boris Berezovski, oligarhul care trăia în Marea Britanie, agită spiritele în Rusia, cu atât mai mult cu cât Berezovski ar fi fost iniţial unul dintre susţinătorii preşedintelui Vladimir Putin, după care a devenit unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai săi.

 Potrivit unui articol publicat de site-ul dw.de, reacţiile cu privire la moartea inopinată a lui Boris Berezovski alcătuiesc portretul unui om marcat de regrete şi măcinat de probleme financiare.

Nu îmi doresc nimic mai mult decât să revin în Rusia. Mi-am schimbat multe păreri“, a declarat Berezovski pentru un jurnalist de la publicaţia „Forbes“.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov a declarat în cursul a numeroase interviuri că Berezovski ceruse iertarea preşedintelui şi căuta să se întoarcă în ţara sa natală. Peskov a adăugat că, în ianuarie 2013, Putin a primit o scrisoare de la oligarhul rus, însă reacţia liderului de la Kremlin nu a fost comentată în vreun fel.

Moarte misterioasă în Londra

Berezovski a murit sâmbătă, la vârsta de 67 de ani, iar trupul său a fost găsit în baia propriei locuinţe, însă cauza morţii a rămas necunoscută.Poliţia a declarat sâmbătă că nu există semne ale existenţei unor substanţe chimice sau radioactive în locuinţa acestuia, dar autorităţile britanice au subliniat că, înainte de a se pronunţa, trebuie să analizeze informaţiile provenite în urma autopsiei.

Poliţiştii au căutat arme chimice, în ideea că acest caz ar fi similar cu acela al lui Alexandru Litvinenko. Fostul agent al serviciilor secrete ruseşti a fost un confident al lui Berezovski şi unul dintre criticii guvernului rus. Litvinenko a fost găsit mort în 2006, în Londra, cauza morţii sale fiind otrăvirea.

Unii au susţinut că Berezovski s-a sinucis sau a murit din cauza unor probleme de sănătate. Pe de altă parte, activistul rus Serghei Parkhomenko a scris pe blogul său: „Nu îmi pot imagina că s-ar fi sinucis“.

In 1990, Berezovski a jucat un rol important în politica Rusiei. Matematician, a devenit oligarh după prăbuşirea Uniunii Sovietice, fiind un puternic om de afaceri care avea legături cu oficiali de rang înalt. Berezovski a câştigat bani vânzând maşini şi ulterior a ajuns la conducerea mai multor bănci, companii petroliere, a companiei aeriene Aeroflot şi a mai multor instituţii mass-media.

Surse din interior au declarat că el avea o influenţă puternică asupra fostului preşedinte Boris Elţîn, iar jurnaliştii ruşi au arătat că el a fost cel care i-a propus lui Elţîn ca Putin să îi succeadă la conducerea ţării. 

După victoria din 2000 a lui Putin, cei doi au încheiat colaborarea, iar Berezovski a primit azil în Marea Britanie, devenind unul dintre cei mai severi critici ai regimului rus.În Rusia, el a fost condamnat la 13 ani de închisoare, iar în ultimii ani averea sa a scăzut semnificativ. În 2011, acesta avea o avere estimată la 539 de milioane de euro, în timp ce în 2008 suma era aproape dublă.

În toamna lui 2012, a fost învins, în cadrul unei dispute legale, de oligarhul rus Roman Abramovici, când un tribunal londonez l-a găsit vinovat de şantaj şi de încălcarea clauzelor unui contract. A fost nevoit să plătească daune în valoare de 53, 3 milioane de dolari.

Ţap ispăşitor?

Vestea morţii lui Berezovski a tulburat poporul rus. Mulţi încă îl consideră un geniu malefic.

“Ce final neaşteptat, sunt şocată”, a scris pe blogul personal jurnalista Ksenia Larina. 

Peskov a ţinut să sublinieze că Berezovski nu a mai influenţat în vreun fel evenimentele politice recente din Rusia, iar oligarhul nu a acordat niciodată sprijin financiar opoziţiei. 

Deşi anumite instituţii de presă au difuzat materiale în care se afirma că Berezovski a ajutat opoziţia, nu există dovezi concrete care să susţină teoria.“Berezovski a fost îndepărtat din politica Rusiei timp de zece ani”, a declarat Dmitri Oreshkin, un analist politic. El a adăugat că omul de afaceri a fost prezentat ruşilor ca fiind în fruntea tuturor comploturilor, iar unele zvonuri sugerau chiar că ar fi avut legături cu membrele “Pussy Riot”, bănuieli pe care le-a infirmat chiar el.

Nu mai departe de luna decembrie a anului trecut, o televiziune din Rusia a pretins că Berezovski a ordonat uciderea mai multor persoane, inclusiv a unui moderator TV şi a unui membru al Parlamentului. Investigaţiile referitoare la aceste cazuri continuă şi în prezent.

 

 

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite