BBC: Vânzările produselor pentru adulţi au crescut în Rusia pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe platforma rusească a companiei internaţionale AliExpress, vânzările din categoria de produse pentru adulţi au crescut cu 18% în acest an  FOTO Shutterstock
Pe platforma rusească a companiei internaţionale AliExpress, vânzările din categoria de produse pentru adulţi au crescut cu 18% în acest an  FOTO Shutterstock

Pentru ruşi, discuţiile despre sex sunt încă un subiect tabu, dar evoluţia culturii sexuale a început să se dezvolte uşor, mai ales în timpul crizelor. Jurnalista rusă Daria Ignatieva a efectuat un studiu despre piaţa jucăriilor sexuale pentru a afla ce produse cumpără cel mai adesea ruşii. Studiul s-a bazat pe date AliExpress Rusia privind vânzările directe, potrivit unei analize BBC News Rusia.

Potrivit rezultatelor cercetărilor pe care Ignatieva le-a pus la dispoziţie filialei BBC News din Rusia, vibratoarele sunt cel mai vândute jucării sexuale de pe AliExpress.

Totodată, conform cercetărilor colectate de Daria Ignatieva, la fiecare 50 de femei din Rusia există una care are un vibrator în noptieră. 

De asemenea, în medie, unul din 350 de ruşi are o jucărie sexuală acasă.

Vânzările de produse pentru adulţi au crescut puternic în ultimul an, pe fondul pandemiei şi al blocajului generat de măsurile de prevenţie. Tendinţa s-a păstrat şi în acest an, vânzările de produse pentru adulţi dublându-se în prima jumătate a anului 2021 comparativ cu prima jumătate a lui 2020.

Cererea cea mai mare a fost pentru pentru jocurile erotice, produsele BDSM (Bondage & Discipline, Dominance & Submission, Sadism & Masochism).

Vânzările de jucării sexuale pe platforma rusească de comerţ online, Ozon, au crescut atât de mult în intervalul ianuarie - iunie 2021, încât aproape s-au triplat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 

De asemenea, Wildberries, cel mai mare retailer online rus, a observat că ruşii au început să achiziţioneze din ce în ce mai mult bunuri din categoria 18+, vânzările de produse sexuale crescând de şase ori în prima jumătate a anului 2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2020. 

Pe platforma rusească a companiei internaţionale AliExpress, vânzările din categoria de produse pentru adulţi au crescut cu 18% în acest an.

Cei mai activi cumpărători de bunuri din categoria 18+ au fost rezidenţi din Moscova, oraşele Krasnodar şi Sankt Petersburg, precum şi din regiunile Sverdlovsk, Rostov şi Nijni Novgorod. Cel mai adesea, ruşii cumpără lubrifianţi şi prezervative, dar şi jucării sexuale.

De ce creşte cererea pentru obiecte sexuale pe timp de criză?

Dimitri London, directorul magazinului online erohouse.store, spune că „acest lucru se datorează nivelului crescut de stres din societate, care într-un fel trebuie eliminat".

Potrivit sexologului Igor Prokopenko, stresul duce adesea la stimularea sexualităţii. „În trecut a fost realizat un studiu despre influenţa Revoluţiei din octombrie şi a Războiului Civil asupra dorinţei sexuale. Sa constatat că jumătate dintre bărbaţi şi femei nu şi-au schimbat percepţia, iar pentru aproximativ un sfert dintre cei chestionaţi atracţia a crescut", a precizat Igor Prokopenko.

Crizele nu afectează dorinţa, ci cererea, determinându-i pe oameni să economisească mai puţin şi să cheltuiască mai mult pe ei înşişi, susţine sexologul Elena Foer.

La rândul ei, Alina Tolmacheva, psiholog şi creatoare a unui canal educativ de Telegram, consideră că interesul tot mai mare pentru practicile BDSM şi obiectele sexuale asociate acestora este legat în mod direct de lansarea filmului „Fifty Shades of Grey”. În 2015, la scurt timp după lansare, magazinele pentru obiecte sexuale atât din Rusia, cât şi din Occident, au raportat o creştere a cererii de produse BDSM.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite