Ameninţarea Statului Islamic se întinde în Rusia. SUA: „Există cu siguranţă implicaţii pentru securitatea noastră naţională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea Statului Islamic din Irak şi Siria reprezintă un subiect de interes global, însă s-au născut noi îngrijorări cu privire la folosirea mişcărilor radicale din Rusia ca parte din dorinţa organizaţiei teroriste de expansiune.

„Se folosesc de un val de popularitate. În acest moment, Statul Islamic face o treabă minunată în Caucaz“, explică pentru „Fox News“, expertul în politică externă, colonelul în retragere Cederic Leighton. Potrivit lui, există deja indicii despre faptul că ISIS ia legătura cu extremiştii ruşi. 

Rusia se confruntă cu atacuri teroriste conectate cu regiunea Caucazului, unde extremismul este în plină dezvoltare. În 2002, militanţi ceceni au luat ostatici într-un teatru din Moscova. În timpul asediului, 130 de oameni au fost ucişi. Apoi, în 2004, rebeli musulmani înarmaţi au preluat controlul unei şcoli din sudul Rusiei, omorând 331 de persoane. 

La rădăcina acestor atacuri este o minoritate musulmană care îşi doreşte de mult timp independenţa faţă de Rusia. Această dorinţă s-a manifestat într-un adevărat război. Probabilitatea ca teroriştii ISIS să ajungă la aceste grupări este foarte mare în Rusia“, spune şi James Carafano de la Fundaţia Heritage.

Preşedintele rus Vladimir Putin a încercat să răspundă acestor ameninţări teroriste. „Ruşii consideră această problemă de natură domestică şi îi urmăresc pe extremişti, fiind văzuţi ca o ameninţare la stabilitatea societăţii“, adaugă Leighton.

„Răspunsul Rusiei în faţa acestor ameninţări a fost mereu dur, ceea ce ar putea agita şi mai mult lucrurile în regiune“, adaugă Carafano.

Bombardarea din 2013 de la Maratonului din Boston a atras atenţia şi Statelor Unite ale Americii asupra situaţiei din sudul Rusiei. Djohar Ţarnaev şi fratele său, Tamerlan, se pare că ar fi avut parte de îndoctrinare extremistă în timp ce-şi vizitau rudele din regiune.

Fraţii Ţarnaev proveneau din Daghestan, unde fundamentalismul Islamic îşi manifestă toată puterea şi unde statul rus încearcă să-l împiedice. Toate aceste lucruri pot ajunge şi la noi, mai ales dacă încep să vină refugiaţi din această zonă. Există cu siguranţă implicaţii pentru securitatea naţională a SUA“, spune Leighton.

La fel ca şi SUA, Rusia este îngrijorată de influenţa reţelelor sociale asupra simpatizanţilor Statului islamic. „ISIS câştigă teren în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord. Această situaţie face organizaţia teroristă şi mai atractivă şi este discutată intens pe reţelele sociale. Atunci când toate se pun în legătură cu reţelele de pe teren, îţi dai seama că într-adevăr ai necazuri. De aceea sunt ruşii înspăimântaţi“, declară Carafano.

Cei doi experţi sunt de acord că SUA vor trebui să urmărească îndeaproape situaţia din Rusia pentru a încerca să prevină dezvoltarea unor mişcări radicale similare pe teritoriul american, conchide „Fox News“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite