Aleşii şi funcţionarii ruşi şi-au declarat veniturile: Putin, surclasat pe hârtie de un prieten senator. Medvedev, la fel de modest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii şi funcţionarii ruşi şi-au completat adeverinţele de venit şi bunurile dobândite anul trecut, iar informaţiile interesante nu lipsesc nici de această dată. Un senator şi-a înmulţit venitul de 230 de ori în raport cu anul precedent, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin este pur şi simplu surclasat, pe hârtie, de funcţionari de rang inferior.

Vladimir Putin a câştigat anul trecut 18,7 milioane de ruble (246.000 de euro la cursul valutar actual), un venit aproape dublu în comparaţie cu cel din 2016, de 10 milioane de ruble. Printre proprietăţile declarate nu figurează decât un apartament de 77 de metri pătraţi şi un garaj de 18 metri pătraţi. Un teren de 1.500 de metri pătraţi, menţionat în 2016, a dispărut din declaraţia sa de avere, relatează AFP.

Premierul Dmitri Medvedev a avut în 2017 acelaşi venit ca în 2016, adică 8,56 milioane de ruble (112.000 de euro). Ţinând cont de dezvăluirile opozantului Aleksei Navalnîi despre imperiul imobiliar deţinut de premierul rus, aceste venituri sunt destul de modeste.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peksov, a înregistrat anul trecut un venit salarial de 14,3 milioane de ruble (188.000 de euro), dar are noroc de o soţie mai bogată decât el. Tatiana Navka, medaliată olimpică în 2006 la patinaj artistic, a câştigat anul trecut 200 de milioane de ruble (2,63 de milioane de euro), un venit în creştere cu 66% în raport cu 2016. Ea îşi datorează venitul celor două societăţi de organizare de evenimente culturale şi sportive pe care le deţine şi în conturile cărora statul varsă sume importante.

Cel mai bogat deputat rus este Grigori Anikeiev. Un cunoscut om de afaceri care figurează printre cei mai bogaţi 200 de ruşi, Anikeiev a câştigat anul trecut 4,3 miliarde de ruble (peste 56 de milioane de euro), adică de opt ori mai mult decât în 2016.

Cel mai bogat senator este Suleiman Kerimov. Considerat un prieten al lui Putin, Kerimov a câştigat anul trecut 2,76 de miliarde de ruble (peste 36 de milioane de euro), adică de 230 de ori mai mult decât în 2016. El este al 20-lea cel mai bogat rus, potrivit Forbes, cu o avere estimată la 4,7 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Suleiman Kerimov susţine că nu are decât un apartament de 38 de metri pătraţi.

Potrivit unei estimări a cotidianului RBK, veniturile funcţionarilor ruşi şi cele ale familiilor lor au crescut cu 18% într-un an.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite