Aleksei Navalnîi riscă trei şi jumătate de închisoare la întoarcerea în Rusia. De ancheta privind otrăvirea sa cu Noviciok  nu vorbesc autorităţile ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opozantul rus Aleksei Navalnii în spitalul din Berlin unde a fost tratat după ce a fost otrvit cu noviciok
Opozantul rus Aleksei Navalnii în spitalul din Berlin unde a fost tratat după ce a fost otrvit cu noviciok

Opozantul rus Aleksei Navalnîi se află pe lista de persoane date în urmărire în Rusia pentru că ar fi încălcat condiţiile unei pedepse la închisoare cu suspendare şi riscă să fie închis trei ani şi jumătate când se întoarce în Rusia în acest weekend, a declarat joi unul dintre avocaţii săi, potrivit Reuters.

 ”Serviciul federal al închisorilor ruse este obligat să ia toate măsurile necesare în vederea arestării contravenientului Aleksei Navalnîi, în aşteptarea unei hotărâri a tribunalului de înlocuire a pedepsei cu suspendarea cu o pedeapsă (la închisoare) cu executarea”, a anunţat într-un comunicat FSIN.

Navalnîi urmează să compară în justiţie la întoarcerea sa în Rusia, potrivit RIA Novosti.

Navalnîi a anunţat miercuri că intenţionează să se întoarcă duminică în Rusia pentru prima dată de când a fost otrăvit în august cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, în ciuda riscului de a fi arestat la întoarcerea sa din Germania.

Kremlinul neagă implicarea în otrăvirea sa şi susţine că nu a văzut dovezi că ar fi fost otrăvit şi a spus că Navalnîi este liber să se întoarcă în Rusia în orice moment.

Navalnîi a vorbit miercuri de o listă tot mai mare de ameninţări legale, numind dosare penale împotriva sa - dintre care există cel puţin două în curs - fabricate pentru a opri ambiţiile sale politice.

Vadim Kobzev, unul dintre avocaţii lui Navalnîi, a declarat Reuters că Navalnîi a fost trecut acum pe o listă naţională de persoane căutate, deoarece serviciul penitenciar rus îl acuză că nu s-a prezentat în faţa lor la sfârşitul anului trecut în legătură cu o pedeapsă cu suspendare pentru delapidare pe care a servea.

Navalnîi a spus că respectiva pedeapsă a fost depăşită şi că el se afla în Germania în acel moment, fiind tratat în spital pentru otrăvire, aşa că nu s-a putut prezenta. Serviciul închisorii spune că a fost externat de la un spital din Berlin în septembrie şi, prin urmare, ar fi trebuit să se întoarcă la Moscova pentru a se prezenta în faţa lor.

"În teorie, îl pot reţine imediat ce ajunge (în Rusia), dar iniţial doar 48 de ore", a spus Kobzev, care a arătat că se aşteaptă ca o instanţă să discute detaliile cazului pe 29 ianuarie, moment în care ar putea dispune pedeapsa cu suspendare să fie convertită în închisoare reală.

„Instanţa îşi poate schimba întreaga pedeapsă cu suspendare într-una reală şi îi poate da trei ani şi jumătate de închisoare”, a spus Kobzev.

Leonid Volkov a declarat că Navalnîi va deveni cel mai important prizonier politic din lume dacă va fi închis, asemănându-l cu Nelson Mandela şi a spus că va deveni un simbol al rezistenţei la Kremlin.

Kremlinul care îl menţionează pe opozantul rus doar ca „pacientul din Berlin”, spune că revine agenţiilor competente de aplicare a legii să decidă cum este tratat la întoarcerea în ţară.

Activistul rus care face opoziţie regimului Putin a fost victima unui atac cu Noviciok, în august 2020. Substanţa este aceeaşi folosită şi împotriva spionului Serghei Skripal, în 2018.

Navalnîi consideră că preşedintele Vladimir Putin este vinovat pentru otrăvirea sa. Opozantul rus s-a îmbolnăvit pe 20 august în timp ce zbura de la Tomsk la Moscova. Zborul său a fost deviat spre Omsk, unde doctorii ruşi au declarat că nu există urme de otrăvire. Aceştia i-au indus lui Navalnîi o comă şi apoi l-au transferat la un spital din Germania.

Testele de laborator din trei ţări europene confirmă că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Novichok.

În raportul Bellingcat emis pe 14 decembrie, grupul din Marea Britanie, cu ajutorul mai multor publicaţii, inclusiv Insider, un site de anchetă rus, Der Spiegel şi CNN, a publicat numele şi fotografiile presupuşilor operatori FSB pe care i-au acuzat că au participat la operaţiunea de otrăvire. De asemenea, ei au publicat calendarul operaţiunii care arată că otrăvirea opozantului era îndelung planificată.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi spune că l-a „păcălit” pe un agent din cadrul FSB să-i dezvăluie cum l-a otrăvit serviciul secret rus cu Noviciok.

Agentul, pe nume Konstantin Kudryavtsev, a făcut mărturisirea într-o discuţie telefonică de 49 de minute cu Navalnîi, care poza drept un oficial de rang înalt de securitate rus însărcinat cu elucidarea unor aspecte ale incidentului din august din oraşul siberian Tomsk.

În conferinţa anuală susţinută de Putin, liderul de la Kremlin a spus că dezvăluirile Bellingcat „nu sunt o investigaţie, sunt o scurgere de materiale de informaţii americane".

Mai mult, fără a aduce nicio dovadă, Vladimir Putin afirmă că Aleksei Navalnîi lucrează pentru serviciile de informaţii americane.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat înul trecut în decebrie  că nu vede motive pentru declanşarea unei anchete în Rusia asupra otrăvirii principalului opozant rus Aleksei Navalnîi. „Dacă o persoană a fost foarte aproape de moarte, asta nu înseamnă că trebuie deschisă de fiecare dată o anchetă penală”, a declarat Putin, cu prilejul reuniunii Consiliului consultativ pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite