Cine sunt mercenarii africani care luptă în Ucraina. Un somalez s-a predat recent în apropiere de Adviivka VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Apărătorii ucraineni au capturat un mercenar din Somalia în apropiere de Avdiivka, informează Armiya TV. Acesta s-a predat împreună cu rușii. Avea pașaport somalez și abia dacă înțelegea limba rusă sau ucraineană. La fel ca și alți mercenari, s-a dus să lupte pentru bani. A ajuns pe linia frontului la sfârșitul lunii decembrie și s-a predat ca prizonier la începutul lunii ianuarie”, a scris pe X consilierul Ministerului ucrainean de Interne Anton Gherașcenko.

Potrivit unei analize făcute de utilizatorul platformei X ChrisO_wiki, „un număr tot mai mare de infractori și mercenari din Africa luptă alături de forțele armate ruse în Ucraina”. Analistul scrie că printre cele mai recente exemple se numără „un infractor condamnat din Capul Verde care a apărut într-un videoclip de propagandă” și un somalez capturat de forțele ucrainene. 

„Canalul de Telegram «Angry Ciuvașia» relatează despre o înregistrare video difuzată în perioada Crăciunului de către soldații din Republica rusă Ciuvașia, în care aceștia transmit felicitări și mesaje de victorie din regiunea Lugansk către «orașul Ciuvașia» (sic).

Unul dintre ei este un bărbat pe nume Pina Nelson, un locuitor al orașului Ceboksarî, originar din Capul Verde. Se pare că a fost urmărit penal de «zece ori pentru tulburarea ordinii publice, a fost judecat de două ori pentru furt, o dată pentru amenințare cu moartea, jaf și insultarea unui ofițer de poliție».

A fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare în februarie 2021 pentru furtul unui telefon mobil și al unui card bancar. După ce a fost eliberat dintr-o colonie penitenciară din Lapsarî, Ciuvașia, a fost recrutat pentru a lupta în Ucraina.

Într-un alt caz raportat recent, un mercenar somalez ar fi fost capturat de forțele ucrainene în apropiere de Avdiivka. Circumstanțele înrolării lui nu sunt limpezi, dar este foarte probabil ca acesta să fi fost recrutat din închisoare.

Același lucru s-a întâmplat cu doi bărbați din Tanzania și Zambia care au fost uciși în Ucraina în 2022. Aproape sigur au existat și alte cazuri”, a scris utilizatorul X ChrisO_wiki.

Deputații din regiunea rusă Tula au înaintat un proiect de lege către Duma de Stat ce prevede ca străinilor cu cazier judiciar să li se permită să servească în forțele armate ale Rusiei, a raportat agenția de știri de stat TASS la 12 ianuarie, potrivit Kyiv Independent.

Legislatorii regionali au organizat vineri o ședință extraordinară a Dumei regionale din Tula pentru a susține în unanimitate proiectul de lege care ar permite cetățenilor străini cu cazier judiciar să încheie contracte cu Forțele Armate ale Rusiei. Legislația urmează acum să ajungă la Duma de Stat, camera inferioară a Adunării Federale a Rusiei.

Într-o notă explicativă, autorii proiectului de lege nu au făcut distincție între gravitatea infracțiunilor comise, menționând că, în conformitate cu legislația actuală, cetățenii ruși care au comis infracțiuni de gravitate variabilă pot servi în armată.

Proiectul de lege, care stabilește termenul limită de punere în aplicare pentru 1 martie, este cea mai recentă încercare a Rusiei de a mobiliza recruți străini pentru a lupta în Ucraina, în timp ce face eforturi să suprime sentimentele interne anti-mobilizare, notează Kyiv Independent.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite