Ziua Naţională a Republicii Cehe, marcată printr-un concert simfonic la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un concert simfonic cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Cehe a avut loc joi, 26 octombrie la Chişinău. Ambasada Cehiei în Republica Moldova şi Filarmonica Naţională „Serghei Lnchevici” au oferit spectatorilor posibilitatea să audieze capodopere ale muzicii clasice cehe, sub bagheta prim dirijorului Mihail Agafiţă, transmite IPN.

Concertul a fost deschis de compoziţia „Vltava” de Bedřich Smetana. Orchestrarea a continuat cu „Když mne stará matka” Op.55, nr. 4 şi „Din lumea noua” Simfonia nr.9, op.95 de Anotnin Dvořák. Surpriza serii a fost oferită de soprana Tatiana Costiuc, care a interpretat o piesă solo.

Potrivit ambasadorului Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdenek Krejci, compoziţiile aparţin perioadei renaşterii naţiunii cehe din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

„Poporul ceh a trăit perioade şi timpuri în care existenţa acestuia s-a aflat sub ameninţare, precum şi perioade de renaştere naţională. În aceste momente semnificative pentru viaţa şi cultura noastră, muzica populară şi cea clasică ne-au fost sprijinul şi încurajarea”, a spus ambasadorul ceh.

La o recepţie, care a precedat concertul, Zdenek Krejci, a remarcat că în acest an relaţiile dintre cele două ţări a avut o dinamică pozitivă, iar activitatea instituţiilor de stat şi mai cu seamă a mediului de afaceri sunt îmbucurătoare, prin creşterea schimbului comercial şi al investiţiilor cehe.

Ambasadorul a mai spus că sunt o mulţime posibilităţi de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, una dintre acţiuni ar fi deschiderea, acum ceva timp în urmă, a consulatului Republicii Cehe la Bălţi. Aşteptările sunt mari în ceea ce priveşte participarea Consulatului la dezvoltarea relaţiilor economice dintre Cehia şi Moldova. Diplomatul a mai spus că Cehia a fost întotdeauna una dintre cei mai fideli susţinători ai cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

În alt context, Zdenek Krejci a menţionat că, la nici o săptămână de la alegerile parlamentare din Cehia, a constatat că sistemul lor electoral foarte bine reflectă dispoziţia în societate şi susţinerea pentru diferiţi actori politici „Am dori ca în Republica Moldova la alegerile de anul viitor sistemul electoral să reflecte dispoziţia în societatea moldovenească”, a spus ambasadorul.

Republica Cehă organizează anual concerte simfonice şi recepţii oficiale cu ocazia Zilei Naţionale.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite