Vlad Plahotniuc s-a ales cu încă un dosar penal. Ce acuzaţii îi aduc procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Plahotniuc FOTO Reuters
Vlad Plahotniuc FOTO Reuters

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a primit în gestiune dosarul penal de investigare a infracţiunii de îmbogăţire ilicită în proporţii deosebit de mari a fostului lider PDM, Plahotniuc Vladimir.

Instrumentarea dosarului de către procurorii PCCOCS a urmat anulării de către Procurorul General interimar Dumitru Robu a ordonanţei de refuz în efectuarea urmăririi penale, emisă în vara lui 2021.

Noul dosar penal în privinţa figurantului a fost pornit în baza unui act de sesizare al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Potrivit investigaţiilor preliminare, bunurile mobile (inclusiv un iaht de lux) şi imobile, în state ca Elveţia, România, Spania au fost obţinute de către suspect inclusiv în perioada când acesta exercita funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Odată cu avansarea investigaţiilor, publicul larg va fi informat despre amănuntele relevante cauzei, în măsura în care desfăşurarea investigaţiilor nu ar fi afectată.

Recent, Plahotniuc a fost pus sub învinuire în dosarul „Metalferos”. Procurorii au înregistrat la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, demersul de aplicare a arestului preventiv în contumacie, pe un termen de 30 de zile.

Vlad Plahotniuc s-a refugiat în SUA în iunie 2019, imediat ce democraţii au plecat de la guvernare, acolo unde a solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă a refuzat să dea curs solicitării Chişinăului. Ulterior, după ce SUA au refuzat să-i ofere azil politic, Plahotniuc s-a refugiat în Turcia.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite