Vitalie Sprînceană: Cea mai bună strategie de lichidare a nostalgiei după URSS este crearea unui stat social al bunăstării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cea mai bună strategie de lichidare a nostalgiei după Uniunea Sovietică este crearea unui stat social al bunăstării. Discuţia despre trecutul sovietic se află în captivitatea dintre două poziţii partizane şi opuse: apologeţii şi cei care îl condamnă, lipsind alte abordări, a declarat sociologul Vitalie Sprînceană la dezbaterile publice „Un veac de Revoluţie Rusă: urmări şi aşteptări”, organizate de IPN şi Radio Moldova.

Vitalie Sprînceană consideră că şi acum Federaţia Rusă, şi nu doar ea, ci o alianţă de forţe populiste, rămân un fel de exportator de revoluţie conservatoare sau de contrarevoluţie, într-un anumit sens. Cât ţine despre evenimentele de acum o sută de ani, sociologul constată, după ce a trecut data de 7 noiembrie, că nu au fost remarcate evenimente vizibile, nici la nivel de formaţiuni politice – Partidul Socialiştilor, Partidul Comuniştilor, nici la nivel de comunicări ale istoricilor. „Într-un sens, într-adevăr un eveniment atât de mare, trece, cel puţin în societatea noastră, ca un fel de non-eveniment şi aici putem specula asupra motivelor”, a opinat Vitalie Sprînceană.

Sociologul consideră că la această discuţie, care acum nu este actuală, se va reveni mai târziu, întrucât nici politicienii, nici istorici nu s-au clarificat cu alte evenimente mai apropiate. În opinia sa, această temă nu se discută, pentru că este umbrită de alte teme abordate, pentru care se deschid arhivele. Este vorba despre Uniunea Sovietică, Holocaust, deportări etc şi acestea încă sunt privite ca elemente separate ale unui trecut, dar atunci când vor fi aşezate toate într-un trecut istoric, va apărea întrebarea de unde apar şi care a fost contextul?

Vitalie Sprînceană spune că prin faptul că societatea moldovenească consideră încă Uniunea sovietică responsabilă pentru tot ceea ce se întâmplă, sugerează că ţinutul în care ne aflăm se înscrie încă în acest orizont. Fapt care ar însemna o proastă înţelegere a epocii în termenii ei. „Încă polemizăm cu atâta pasiune, asta înseamnă că avem încă de săpat, deschis demonii interiori, de integrat. În contextul în care avem un stat captiv nu este vinovat trecutul istoric”, a spus Vitalie Sprînceană.

Dezbaterile publice  „Un veac de Revoluţie Rusă: urmări şi aşteptări”, ediţia a 80-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite