VIDEO UPDATE Haos în Parlamentul de la Chişinău. Deputaţii socialişti şi cei din PAS şi Platforma DA, la un pas de a se lua la bătaie. Şedinţa a fost reluată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Şedinţa Parlamentului a fost din nou întreruptă, iar deputaţii socialişti şi cei din Platforma DA şi PAS au fost la un pas să se ia la bătaie. Asta după ce noua majoritate parlamentară, PSRM şi Partidul Şor, au votat în grabă bugetul de stat pentru 2021 şi politica bugetar-fiscală, în pofida faptului că în semn de protest opoziţia a blocat tribuna Parlamentului.

UPDATE 15.35 Majoritatea parlamentară PSRM, Partidul Şor şi Pentru Moldova au votat, în două lecturi, proiectul de lege ce prevede transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului, cu scopul de a reduce din atribuţiile Maiei Sandu.

UPDATE 15.30 La Chişinău s-a format o nouă alianţă de guvernare, neoficială, compusă din deputaţii socialişti, deputaţii Partidului Şor şi cei din grupul Pentru Moldova.

UPDATE 15.10 Haosul continuă. Şedinţa a fost reluată. Deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor votează în grabă şi cu încălcarea procedurilor proiectele de lege de pe ordinea de zi. Platforma DA şi PAS în continuare blochează tribuna Parlamentului. Între deputaţii socialişti şi cei din PAS şi Platforma DA s-au produs noi îmbrânceli.

s

Deputaţii din Platforma DA şi PAS au blocat tribuna Parlamentului când majoritatea parlamentară PSRM şi Partidul Şor au votat proiectul bugetului de stat şi proiectul politicii bugetar-fiscale, fără a le prezenta şi a le examina în plen, deoarece tribuna centrală fusese blocată, iar în sala de şedinţă era o atmosferă de fluierături şi scandări de genul „ruşine”.

Odată ce deputaţii din PAS şi Platforma DA nu s-au făcut auziţi, iar socialiştii şi cei din Partidul Şor au votat proiectele respective, ei au urcat în prezidiul Parlamentului, moment în care între deputaţi s-au produs îmbrânceli şi acestia au fost la un pas de a se lua la bătaie. 

Deputatul PAS Igor Grosu a vărsat un ulcior cu apă în direcţia unui deputat socialist, iar microfonul din prezidiul Parlamentului a fost smuls din mâna socialistului Vlad Bătrîncea, cel care conducea şedinţa. 

Deputaţii PAS şi ai Platformei DA au scandat „ruşine”. În cele din urmă socialiştii au cedat şi au părăsit sala plenului, iar şedinţa a fost întreruptă.

Este a treia oară pe parcursul zilei de astăzi când şedinţa este întreruptă, ca urmare a faptului că deputaţii din PAS şi Platforma DA blochează tribuna Parlamentului. Aceştia doresc închiderea şedinţei pentru ca deputaţii lui Igor Dodon şi cei din Partidul Şor, condus de deputatul fugar Ilan Şor, să nu voteze bugetul de stat şi politica bugetar-fiscală, despre care deputaţii din opoziţie spun că ţara va sărăci şi mai mult şi că în aceste proiecte s-ar ascunde scheme de corupţie.

Totodată, cei din Platforma DA şi PAS nu vor ca socialiştii şi Partidul Şor să reducă din atribuţiile preşedintelui nou ales, Maia Sandu, prin proiectul de lege prin care se vrea transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului.

Mai devreme, şedinţa Parlamentului a fost, la fel, întreruptă după ce deputaţii socialişti şi cei din PAS şi Platforma DA s-au îmbrâncit în plenul Legislativului. Totul are loc pe fundalul protestelor din faţa Parlamentului, organizate de Maia Sandu, unde sute de oameni au cerut alegeri anticipate şi ca deputaţii lui Igor Dodon să nu voteze pentru reducerea atribuţiilor preşedintelui ţării.

   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite