VIDEO Şedinţa Parlamentului. Socialiştii, nemulţumiţi de afişarea hărţii României Mari în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii moldoveni se întrunesc joi, 10 decembrie, într-o nouă şedinţă plenară. Pe ordinea de zi sunt incluse mai multe proiecte legislative ce vizează statutul judecătorului, sistemul de salarizare a funcţionarilor publici, precum şi audierea raportului procurorului general, Corneliu Gurin, privind starea legalităţii şi ordinii de drept din ţară pentru anul 2014.

UPDATE 14:27 Deputaţii au aprobat în lectura a doua mai multe modificări la Legea privind comerţul electronic şi a Codului contravenţional.

Tot în lectura a doua au fost votate modificări cu privire la Legea privind securitatea generală a produselor şi a Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător.

În Parlament a fost propus proiectul privind modificarea şi completarea articolului 19 din Legea cu privire la statutul judecătorului. Acesta a fost adoptat luna trecută în prima lectură. Joi, 10 decembrie, deputaţii au adoptat acest proiect în lectura a doua.

De asemenea, Parlamentul a adoptat în ultima lectură modificări la Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi şi la  Legea privind activitatea particulară de detectiv.

UPDATE 14:20 Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat că ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, „nu este de găsit” pentru a fi audiat în cadrul şedintei plenare. Mai mulţi deputaţi au spus că este „ceva ridicol”. 

UPDATE 14:18 Proiectul legii pentru implementarea prevederilor Actului privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale cu privire la conturile străine (FATCA) şi modificarea şi completarea unor acte legislative a fost aprobat în prima lectură.

UPDATE 14:05 Şedinţa Parlamentului a fost reluată. Sunt prezenţi 72 de deputaţi.

UPDATE 12:30 A fost anunţată o pauză de o oră jumătate. Astfel, şedinţa Parlamentului va fi reluată la ora 14:00.

UPDATE 12:15 Deputaţii au discutat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de cooperare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru facilitarea implementării prevederilor Actului privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale cu privire la conturile străine (FATCA). S-a menţionat că ratificarea acestuia nu va genera costuri. Acest acord presupune ca Republica Moldova să raporteze SUA informaţia despre impozitele şi cetăţenii americani care au investiţii în ţara noastră. Fără acest acord fluxurile financiare către Republica Moldova în dolari americani se vor limita drastic. 700 de cetăţeni ai SUA au deschis conturi în băncile din Republica Moldova. Ţara noastră nu mai are un astfel de acord cu alte state.

Formaţiunea PSRM este împotriva ratificării acestui Acord. Proiectul de lege a fost votat în prima şi a doua lectură.

UPDATE 11: 55 Proiectul legii privind acceptarea de către Republica Moldova a Statutului Conferinţei de la Haga de Drept Internaţional Privat a fost votat în lectura a doua.

UPDATE 11:43 Deputaţii comunişti au propus un proiect de lege cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală. Prin această modificare se doreşte perfecţionarea modalităţii de stabilire a preţului poliţei medicale. Poliţa de asigurare medicală a costat 4.056 de lei în anul 2014. De asemenea, proiectul urmăreşte facilitarea unui număr mai mare de cetăţeni neangajaţi în câmpul muncii la serviciile medicale asigurate. Acesta a fost votat în unanimitate în prima lectură.

UPDATE 11:33 Deputatul liberal-democrat Nae Simion Pleşca a propus modificarea legii privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici. „În actuala lege nu este stabilit gradul de salarizare a subdiviziunii teritoriale. Prin acest proiect se propune înlăturarea acestei scăpări existente şi crearea condiţiilor adecvate de funcţionare a administraţiei fiscale”, a precizat Pleşca. Acest proiect de lege a fost aprobat în prima şi a doua lectură.

UPDATE 11:27 În anul 2013 statul urma să aloce 10 milioane de lei Fondului Viei şi Vinului. Statul nu şi-a onorat aceste obligaţiuni. Prin proiectul de lege cu privire la plata de către producătorii de produse vitivinicole a contribuţiilor obligatorii, Guvernul propune acordarea unui sprijin Fondului Viei şi Vinului care include şi transferarea penalităţilor pentru neachitarea în termen a contribuţiilor obligatorii în Fondul Viei şi Vinului. Proiectul a fost aprobat în prima şi a doua lectură.

UPDATE 11:18 Iurie Crăciuneac, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a propus un proiect de majorare cu 3% a salariilor cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ preuniversitare. Din bugetul propus pentru anul 2015 este nevoie de 30 de milioane de lei pentru trei luni. Proiectul a fost aprobat în prima şi a doua lectură.

UPDATE 11:09 Proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Legii cadastrului bunurilor imobile şi a Codului de procedură civilă a fost discutat în Parlament. Acest proiect a fost aprobat în lectura a doua. De asemena, audierile procurorului general, Corneliu Gurin, au fost amânate din motiv că acesta nu se află în ţară.

UPDATE 11:05 Ordinea de zi a şedinţei parlamentare a fost aprobată.

UPDATE 10:54 Proiectul legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte inclus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a fost amânat pentru săptămâna viitoare. Şi proiectul legii cu privire la standardizarea naţională a fost transferat pentru şedinţa următoare.

UPDATE 10:47 Deputaţii socialişti au solicitat audierea în regim de urgenţă a ministrului Afacerilor Interne, a directorului SIS şi a ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a cetăţenilor Federaţiei Ruse. Plenul nu a susţinut propunerea respectivă.

Socialiştii au cerut şi introducerea pe ordinea de zi a şedinţei următoare revocarea din funcţie a directorului CNA. Propunerea nu a fost votată de suficienţi deputaţi.

UPDATE 10:34 Tot deputaţii PSRM doresc audierea ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Nici această solicitare nu a fost introdusă pe ordinea de zi.

O altă solicitare din partea deputaţilor socialişti se referă la audierea raportului privind activităţile pe anul 2014 şi a primelor nouă luni a anului 2015 a Centrului Naţional Anticorupţie. Ei sunt de acord ca audierea raportului să aibă loc în următoarea şedinţă a Parlamentului. Deputatul democrat Dumitru Diacov nu este de acord cu această solicitare. „Parlamentul are graficul său de activitate. Aceste audieri trebuiesc făcută într-o modalitate liniştită, nu numaidecât săptămâna viitoare”, a precizat Diacov. Totuşi, conform votului, aceste audieri au fost incluse pe ordinea de zi pentru şedinţa de săptămâna viitoare.

UPDATE 10:25 Socialiştii cer audierea ministrului Educaţiei, Corina Fusu, pe motiv că în şcoli ar fi promovate materiale propagandistice cu valoare culturală română, iar administraţiile şcolilor vor fi obligate să afişeze harta României Mari. Mihai Ghimpu, liderul PL, a spus că aceasta este o simplă hartă şi elevii trebuie să cunoască istoria. „Voi umblaţi cu steagul Rusiei în frunte”, a replicat Ghimpu. Iar Vadim Pistrinciuc, deputat PLDM, a spus că formaţiunea pe care o reprezintă nu susţine audierea ministrului Educaţiei. Această solicitare a deputaţilor PSRM nu a fost introdusă pe ordinea de zi, din cauza numărului insuficient de voturi.

UPDATE 10:19 Pe ordinea de zi a fost introdus proiectul legii cu privire la plata de către producătorii de produse vitivinicole a contribuţiilor obligatorii în Fondul Viei şi Vinului.

UPDATE 10:10 La şedinţă sunt prezenţi 92 de deputaţi. Deputaţii au ţinut un minut de reculegere în memoria poetului Efim Tarlapan, decedat la 8 decembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite