VIDEO Mărturiile lui Cristian Jereghi, de la Kiev: „Oamenii mergeau cu mâinile ridicate spre Berkut, primeau câte un glonţ în cap şi erau târâţi într-o parte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul moldovean Cristian Jereghi filma un documentar despre protestele care au loc de trei luni în Piaţa Independenţiei din capitala Ucrainei. El a fost rănit de explozia unei grenade şi transportat imediat la spital. După intervenţie, a revenit în piaţă şi a continuat să filmeze.

UPDATE „Noaptea trecută… noaptea isteriei… Am văzut oameni care mergeau cu mâinile ridicate în direcţia celor de la Berkut, primeau câte un glonţ în cap şi erau târâţi într-o parte. Am văzut oameni care ardeau la câţiva metri de mine. Am văzut mulţi oameni împuşcaţi, răniţi, care erau duşi pe lângă mine. Am văzut un om care a ridicat o grenadă de jos şi aceasta i-a explodat în mână. Iar el se uita cu o privire tâmpă la mâna rămasă fără palmă şi degete. Am văzut oameni în trenciuri şi măşti de gaze, care, intoxicaţi, mergeau clătinându-se, iar când erau întrebaţi: «Cum vă simţiţi?», arătau legitimaţiile de lichidatori ai catastrofei de la Cernobîl. Şi-au mai riscat sănătatea pentru ţară, iar acum nu le e frică de nimic. Am văzut mulţi oameni împuşcaţi, cu gloanţe de luptă. Am văzut cum un om a fost rănit de cioburile sticlei care cădea de pe clădirea Sindicatelor. A fost o noapte foarte lungă...“, a scris Cristian Jereghi pe pagina sa de Facebook.

UPDATE „Filmez evenimentele de la Kiev din prima zi în care s-a început totul, când au fost alungaţi studenţii de pe Bankovskaia. Mă străduiesc să filmez despre oameni, emoţiile lor, un film pacificator. Vreau să fiu în centrul evenimentelor, să arăt ceea ce se întâmplă cât se poate de real, din interior. Sunt regizor, nu sunt pe baricade“, a povestit regizorul pentru „Adevărul“ Moldova.

„Berkut foloseşte grenade cu efect acustic şi luminos. Foarte multe. Când filmezi din mijlocul evenimentelor, ele explodează foarte aproape. Pe strada Gruşevskaia au folosit grenade de care sunt prinse cu bandă adezivă pietre, diferite obiecte mici de metal... Eu am fost rănit de una obişnuită, probabil, dar foarte puternică. Mi-a căzut fix sub picioare, în timp ce filmam“, a mărturisit tânărul, care-şi serbează azi ziua de naştere.

A filmat şi după interveţia chirurgicală

„Am pregătire şi experienţă pentru astfel de filmări, în calitate de corespondent de război. De aceea, nu pot spune că mi-e frică. Emoţiile te copleşesc abia când vii în studio şi vezi ce ai filmat... Aflându-te acolo, în mijlocul acelor evenimente, cu camera, vezi cum se schimbă sentimentele comune – teama, bucuria, ura, durerea“, mai adaugă regizorul care a continuat să fimleze până la 6.00 dimineaţă, după ce fusese operat. „Medicii mi-au scos cinci schije din picior, mi-au făcut o injecţie să-mi ia durerea şi astfel am putut să filmez operaţiunea din Casa Sindicatelor, care ardea. Am urcat până la etajele de sus, împrenă cu salvatorii“, a spus tânărul, pentru „Adevărul“.

„Este foarte greu. Te mişti în echipament de protecţie, în vestă antiglonţ, masca de gaze abureşte aşa încât nu vezi nimic, din toate părţile se aud explozii. Berkut îi stropeşte pe oameni cu apă cu piper, foloseşte gaze lacrimogene, nu poţi respira, te mişti împreună cu toată lumea înainte, nimereşti sub «tăvălug», te retragi în spate, iei aer în piept, cineva îţi dă o cană cu lapte, ca să eviţi intoxicaţia... şi te porneşti din nou...“, ne-a relatat el condiţiile de muncă de pe Maidan.

Valeriu Jereghi: „Ca profesionist îl aplaud şi-l susţin, ca tată îi interzic şi el nu mă ascultă“

Valeriu Jereghi, tatăl tânărului, a declarat că fiul lui se simte bine, după intervenţia din noaptea trecută, când i-au fost extrase dintr-un picior cinci schije. „Ca profesionist îl aplaud şi-l susţin, ca tată îi interzic şi el nu mă ascultă. Fecior meu nu se află acolo pe baricade, filmează un documentar“, a menţionat şi tatăl său, de asemenea regizor.

Cineastul s-a pornit noaptea trecută la Kiev, pentru proiectul său, dar nu a fost lăsat să intre în oraş. „Ne-au stricat planurile cu proiectul meu «Occupation», despre operaţiunea din Kiev care a avut loc în 1920. Trebuia să începem filmările“, a adăugat Valeriu Jereghi.

Filmele lui Cristian Jereghi

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite