VIDEO Eclipsa de soare, transmisă online de Universitatea Tehnică a Moldovei: „Să ne rugăm să nu fie înnorat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eclipsa de soare va dura două ore.
Eclipsa de soare va dura două ore.

Forfotă mare la Universitatea Tehnică din Moldova. Se fac ultimele pregătiri înainte de eclipsa de soare din 20 martie, vizibilă prin telescopul instalat în cadrul Observatorului Astronomic din Parcul Muzeu al UTM. Astfel, fenomenul astral de anvergură va putea fi urmărit online de pe site-ul observator.utm.md.

Rectorul UTM, Ion Bostan, este foarte îngrijorat, deoarece evenimentul astronomic poate fi „eclipsat” de condiţiile meteo. Datele curente meteo prognozate arată un cer mai mult înnorat, deşi sunt posibile şi înseninări în perioada dată.„Să ne rugăm lui Dumnezeu ca mâine să nu fie înnorat. Eu aseară n-am dormit aproape toată noaptea. Dacă e înnorat, atunci telescopul nu va putea arăta nimic. Trebuie să ne urcăm deasupra norilor într-un avion”, a declarat Bostan.

Potrivit academicianului, eclipsa de soare se va vedea pe teritoriul Republicii Moldova în proporţie de 45%. „UTM face pregătirile de rigoare. Sunt amenajate trei telescoape. Vrem să transmitem fenomenul astral pe internet, ca toţi doritorii să poată vedea evoluţia eclipsei. În comun cu compania „Moldtelecom”, a fost instalat echipamentul de comunicaţie şi canale full-duplex cu capacitatea de 1 Gbit/sec. Acesta va asigura transmisiunea online a fluxului de date pentru un număr foarte mare de utilizatori”, a menţionat rectorul.

Toţi elevii, cu ochii pe internet

Ministerul Educaţiei a recomandat instituţiilor de învăţământ preuniversitar din R. Moldova să organizeze în acest interval urmărirea online a eclipsei solare, iar profesorii de fizică (astronomie) au fost solicitaţi să pregătească comentariile de rigoare asupra acestui fenomen astral.

„Toate liceele din RM vor avea acces online de la telescopul nostru şi ne-am propus un program de 18 ore care să fie predat de la UTM. Astfel, liceenii vor putea urmări şi eclipsa, dar vor putea şi vizualiza Constelaţia Andromeda. De la telescopul din Chişinău o să putem preda cele 18 ore tutor licelor din RM”, a mai adăugat Bostan.

Pentru două ore, Soarele va dispărea

Eclipsă totală de Soare din 20 martie 2015 va fi vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, iar eclipsa parţială – din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei. De pe teritoriul Moldovei şi al României se va putea observa doar o eclipsă parţială de soare.

Acoperirea discului solar de către Lună va fi situată între 39% pentru zona extremă a sud-estului României şi 55% pentru zona extremă a nord-vestului. Pentru oraşul Chişinău avem următoarele date ale eclipsei parţiale de soare: Începutul eclipsei – ora 10. 55; sfârşitul eclipsei -ora 13.11. Ultima eclipsă de soare de anvergură în Europa a avut loc în anul 1998, iar următoarea se aşteaptă la 12 august 2026.

Acesta va fi primul fenomen studiat online prin intermediul Telescopului UTM de la darea acestuia în exploatare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite