VIDEO Dodon îi cere lui Erdogan să aducă o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare, după ce Filat a primit una în 2012. Ce răspuns i-a dat preşedintele Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a venit cu o „rugăminte personală” către preşedintele Turciei, Recep Erdogan, miercuri, 17 octombrie, în cadrul vizitei oficiale în Republica Moldova a liderului de la Ankara. Dodon i-a solicitat omologului său turc ca la Chişinău să fie adusă sabia lui Ştefan cel Mare, în original sau cel puţin o copie, deşi la Chişinău deja există o copie a sabiei marelui domnitor.

Recep Erdogan a acceptat solicitarea lui Igor Dodon, însă a precizat că va trimite la Chişinău, la fel ca în cazul României, doar o copie a sabiei, nu şi originalul.

Oficialul turc a precizat că deja i-a ordonat ministrului Culturii şi Turism să se preocupe de acest subiect.

„Sabia lui Ştefan cel Mare este un unicat în lume. De aceea, nu poate fi scoasă în afara muzeului Topkapi. Este interzis să iasă din muzeu, dar vă asigură că aşa cum am dat şi României o copie a acestei sabii, va fi făcută şi pentru dumneavoastră o copie a acestei sabii şi va fi trimisă poporului moldovean”, a declarat Recep Erdogan.

Amintim că, din mai 2012, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie din Chişinău este expusă deja o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare dăruită de Recep Erdogan ex-premierului Vlad Filat.

FOTO Vlad Filat primeşte în dar o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare.

filat erdogan pldm.md

Sabia i-a fost dăruită lui Ştefan cel Mare de către Papa de la Roma Sixt al VI-lea în semn de preţuire şi recunoştinţă faţă de domnitorul Moldovei pentru apărarea creştinătăţii. 

Originalul se află la muzeul Topkapi din Istanbul. Sabia a fost confiscată în 1538 de armata turcă în timpul unei invazii în Ţara Moldovei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite