VIDEO Autorităţile moldovene vor deschide un dosar penal pe numele ţiganilor care au răpit fetiţa din Belarus, în urmă cu 17 ani, şi au vândut-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga a participat la Miss-Soroca după care a dezvăluit prima dată că este o străină în lumea ţiganilor
Olga a participat la Miss-Soroca după care a dezvăluit prima dată că este o străină în lumea ţiganilor

Oamenii legii de la Chişinău au oferit mai multe detalii despre cazul fetei răpite în urmă cu 17 ani în Chişinău şi vândută unei familii de romi de la Soroca. După ce a aflat adevărul, Olga a plecat la Minsk, la mama ei, fiind însoţită de poliţiştii moldoveni. Testele ADN au demonstat că tânăra este fetiţa dată dispărută în 1997.

La sfârşitul lunii iunie, Inspectoratul de poliţie Soroca a intrat în posesia unor informaţii operative, precum că în oraşul Soroca, într-o familie de etnie romă, locuieşte o tânără de 21 de ani, pe nume Maria, care ar fi de origine slavă. S-a presupus că fata ar fi fost răpită în 1997 de la o familie din oraşul Caunas, Lituania.

În urma investigaţiiilor, cu susţinerea Centrului Cooperare Poliţienească Internaţională a IGP, s-a stabilit că organele de drept din Republica Belarus au anunţat în căutare o cetăţeancă născută în 1993 care corespunde descrierilor fetei domiciliate în oraşul Soroca, Republica Moldova, anunţă Inspectoratul General de Poliţie.

Olga a ajuns împreună ca mama ei, Tamara, la Chişinău în 1997, după ce părinţii s-au despărţit din cauza violenţelor tătălui său. Femeia a fost ademenită să vină în Moldova de un cuplu de ţigani, atunci când se adăpostea în gara din Minsk. La Chişinău, aceştia au obligat-o să cerşească, după care i-au răpit copila şi au vândut-o pentru câteva perechi de cercei unei familii de romi de la Soroca. După ce a revenit la Minsk, mama ei a depus o cerere la poliţie şi ulterior fetiţa a fost dată în urmărire internaţională prin Interpol.

Tânăra a povestit jurnaliştilor că mama ei a început să consume alcool şi să se drogheze cu medicamente, din cauza asta sănătatea ei s-a înrăutăţit. Potrivit oamenilor legii din Moldova, astăzi mama biologică a Olgăi suferă de o boală mintală. Femeia mai are încă o fată şi doi băieţi.

La revenirea tinerii în ţară, oamenii legii vor deschide un dosar penal pentru trafic de fiinţe umane pe numele Larisei şi a lui Vasile, romii care au răpit fetiţa şi au vândut-o. Poliţiştii nu au dat încă de Vasile, iar, după datele lor, Larisa s-ar afla în România.

„Actele ei au fost perfectate în 1999. Va fi intentat şi un al doilea dosar pe acest fapt, pentru că cineva i-a ajutat să legalizeze răpirea copilului. Cumva a fost făcut asta. Nă burur pentru Olga, că a reuşit să se rupă şi să-şi găsească familia biologică“, a declarat Valeriu Rogojină, şeful Inspectoratului de Poliţie Soroca, pentru kp.md. Acesta a povestit că ţiganii moldoveni circulă foarte mult în spaţiul CSI.

Angajaţii unui centru pentru tineret de la Soroca au relatat pentru Pro TV Chişinău cum au aflat povestea Olgăi, numită Maria în comunitatea romilor de la Soroca, cum au sfătuit-o să participe la un concurs de frumuseţe din oraş şi cum tânăra a dat de rudele sale biologice.

olga tiganca

„Eu nu mă puteam obişnui cu noul meu nume. Da, am trăit după tradiţiile ţiganilor, dar întotdeauna îmi puneam problema: cine sunt eu, de unde sunt, de unde am apărut aici?“, povestea în primul interviu Olga.

Olga a mai relatat pentru kp.md că şi-a revăzut mama după 17 ani, numai că femeia suferă de o boală mintală şi se exprimă greu. „Nu ştiu dacă m-a recunoscut sau nu. A zis ceva, dar eu n-am înţeles nimic“, a susţinut tânăra.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite