Vesela de unică folosinţă din plastic ar putea fi interzisă în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercializarea, dar şi utilizarea tacâmurilor şi beţişoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile, va fi interzisă prin lege începând cu 1 ianuarie 2021. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament joi, 22 noiembrie, în prima lectură, transmite IPN.

Persoanele fizice care nu se vor conforma vor primi amenzi de la 60 la 90 de unităţi convenţionale, iar cele juridice –  de la 120 la 240 de unităţi convenţionale sau amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puţin de 240 de unităţi convenţionale.

image

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Partidului Liberal, Ştefan Vlas, a spus că acest proiect este dictat de starea ecologică în Republica Moldova. Se poluează apa şi solul cu respectivele produse din plastic, durează prea mult timp ca acestea să degradeze, iar arderea lor provoacă prejudicii serioase mediului. Deşi pot fi reciclate, doar o mică parte trec prin acest proces. Cel mai des, ele sunt aruncate la gunoi, plutesc pe ape sau le găsim pe străzi.

Potrivit deputatului, vesela de unică folosinţă din plastic poate fi înlocuită cu produse din hârtie, făină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturile din mere sau cele care conţin aditivi biodegradabili etc.

Termenul de intrare în vigoare a respectivei legi este anul 2021, pentru a oferi mai mult timp agenţilor economici să-şi regândească producerea, a mai spus deputatul.

Autorii proiectului aşteaptă amendamente pentru lectura a doua.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite