Veniturile demnitarilor, sub lupa Comisiei Naţionale de Integritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opt miniştri şi-au făcut publice veniturile şi proprietăţile acumulate anul trecut
Opt miniştri şi-au făcut publice veniturile şi proprietăţile acumulate anul trecut

Jumătate din miniştri şi câţiva judecători şi-au declarat veniturile acumulate în 2012. Declaraţiile lor vor ajunge la CNI, care le va verifica şi actualiza pe pagina web. Cei care au uitat să-şi treacă toate averile riscă dosare penal, spune şeful Comisiei

Pe 31 martie a expirat termenul de depunere a declaraţiilor pe venit. Chiar dacă legislaţia s-a modificat şi nu mai prevede obligativitatea ca mai-marii ţării să-şi facă publice averile până în această zi, unii demnitari şi magistraţi şi-au scos la vedere veniturile acumulate în 2012.

Ieri, rând pe rând, opt miniştri şi-au făcut publice declaraţiile pe venit, pe site-ul instituţiilor pe care le conduc. Cel mai harnic a fost ministrul Economiei Valeriu Lazăr, care a declarat un salariu de 136.536 de lei. Acesta a mai primit un onorariu de 3.544 lei, în calitate de membru al Comisiei de Licenţă.
În acelaşi timp, familia Lazăr deţine un teren de 1.600 de mp, repartizat de Consiliul local Mingir, pentru construcţia unei case, mai are un lot intravilan de 4.056 mp, achiziţionat în 2006, în valoare de 408.225 lei, o casă de locuit în Chişinău, estimată la aproape 2 milioane de lei şi o maşină Renault, fabricată în 1996.

NEGRUŢA ŞI LEANCĂ ŞI-AU VÂNDUT MAŞINILE

Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor, a declarat un venit de 128.601 lei din salariu. Oficialul a mai avut un onorariu de 841 lei, în calitate de membru al Comisiei de examinare la ASEM. Alţi 41.600 de lei au venit din înstrăinarea automobilului. Soţia ministrului a avut o leafă mai mare, acumulând un venit de peste 154.000 de lei.
În acelaşi timp, familia Negruţa are un apartament de 54,2 mp, în valoare de 286.407 lei, şi o casă de locuit în Truşeni, în valoare de 969.857 lei. Un autoturism din 1997, procurat în 2006 şi a cărui valoare este de 52.000 lei. Totodată, Veaceslav Negruţa a contratat în 2010 un credit de 600.000 lei, pe un termen de zece ani.
Ministrul Afacerilor Externe Iurie Leancă a declarat un salariu de 153.468 de lei. De asemenea, oficialul a menţionat că a înstrăinat pe parcursul anului trecut două autoturisme, acumulând 250.000 lei. Acum deţine o maşină VAZ, din 1989. Leancă a achiziţionat în 2012 un teren intravilan de 0,0585 ha, în valoare de 77.426 lei, şi o casă de locuit în Ialoveni, în valoare de 696.101 lei, ambele prin contracte de donaţie.

CENTRALIZATE DE CNI ÎN 20 DE ZILE

Deocamdată, premierul Vlad Filat nu şi-a făcut publică declaraţia pe venit.

„Prim-ministrul în exerciţiu şi-a depus declaraţia la Comisia Naţională de Integritate (CNI). Comisia va analiza timp de două zile declaraţiile, ulterior le va face publice. Unii miniştri au ales să şi le plaseze pe site-uri mai devreme, este alegerea lor“, a declarat Lilia Gurez, şefa Biroului comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Integritate, nu ştie deocamdată câţi demnitari şi-au declarat veniturile. „Fiecare instituţie a desemnat o persoană care le colectează şi le aduce la noi. Timp de 20 de zile aceste declaraţii vor fi depuse la CNI“, a declarat Donciu pentru „Adevărul“.
Ulterior, Comisia va efectua analiza comparativă a datelor din declaraţii, cu cele înregistrate de Registru şi Oficiul Cadastral. „Dacă nu-şi vor declara toate veniturile, atunci CNI va expedia dosarul organelor de urmărire penală“, ne asigură oficialul.

Cristina Cojocaru, expert anticorupţie, spune că modificările în legislaţie au obligat CNI să publice declaraţiile pe pagina web a Comisiei şi să scoată datele cu caracter personal, cum ar fi: numele copiilor sau ale soţilor, numărul de înmatriculare al automobilului, numărul cadastral al imobilului, date care ar putea fi folosite în defavoarea persoanei.

CONTROL PUBLIC VS. ADMINISTRATIV

Referindu-se la verificarea datelor, experta a menţionat că există două tipuri de verificări: administrativă, atunci când sunt controlate toate informaţiile prezentate de către funcţionari, şi publică. „Cel mai eficient şi mai ieftin este  controlul public: declaraţiile de venit sunt plasate pe site-ul CNI şi toţi au acces la ele. De regulă, oamenii intră şi verifică informaţia. Dacă observă că terenul unde este construită casa este mai mare sau că apartamentul în care locuiesc oficialii este cu trei odăi, nu cu două, anunţă autorităţile“, susţine Cojocaru.
Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, declaraţiile trebuie să fie accesibile publicului. Până una alta, oficialii îşi declară doar voluntar veniturile.

45.000 de declaraţii

Anatolie Donciu a spus că până ieri au fost depuse 45.000 de declaraţii. „Odată ajunse la Comisie, începe procedura de procesare. Sunt scanate, apoi sunt acoperite datele cu caracter personal, după care aceste acte sunt plasate pe pagina web a CNI. Paralel, va fi iniţiată procedura de verificare a informaţiilor declarate“, explică preşedintele Comisiei.

„Procedura nu este perfectă, dar urmează să fie modificată pe parcurs. În România încă nu a fost implementat sistemul online de depunere a declaraţiei“, consideră Anatolie Donciu.
Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite