Veaceslav Ioniță: „Dacă nu reformăm Academia de Științe a Moldovei, vom arăta cam sălbatic în faţa europenilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declarația deputatului vine ca replică la scrisoarea deschisă a comunității științifice, care critică diminuarea bugetului pentru cercetare de anul viitor, cu 50 de milioane de lei.

Academia de Științe a Moldovei nu este eligibilă pe plan european. În plus, dacă nu va fi reformată în regim de urgență, vor apărea probleme în relația cu instituțiile europene. Declarația a fost făcută ieri de către deputatul Veaceslav Ioniță, președintele Comisiei Parlamentare economie, buget și finanțe.

Aceasta vine în replică la o scrisoare deschisă a oamenilor din știință care critică reducerea bugetului pentru cercetare de anul viitor, cu 50 de milioane de lei, relevă Info-Prim Neo.

Gâlceavă între academicieni și universitari: unde merg banii pentru cercetări?

„Avem o sumedenie de universităţi unde se face într-adevăr ştiinţă, avem centre independente care fac ştiinţă aplicată - toate acestea trebuie să se regăsească în utilizarea banului public. Academia de Ştiinţe a Moldovei primeşte bani mulţi, dar nu este vizibilă deloc. În 3 ani de zile nu am văzut nici o iniţiativă. Cum se întâmplă că nişte centre independente oferă asistenţă fără să primească ceva bani din buget, iar AŞM apare o dată în an, când se aprobă bugetul? Dacă nu ne reformăm, vom arăta cam sălbatic în faţa europenilor", a spus Veaceslav Ioniţă pentru sursa citată.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite