Veaceslav Ioniţă: Creşterea exportului de miere poate fi asigurată prin producerea mierii ecologice
0
Creşterea volumelor de export, dar şi a preţului mierii poate fi asigurată în următorii ani prin trecerea la producerea şi certificarea mierii ecologice. Într-o analiză pe blogul său, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă, menţionează că asistăm la renaşterea unei ramuri promiţătoare în Republica Moldova: mierea de albini ecologică, transmiet IPN.
Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, având suportul programului SUA – Agricultură Performantă, primele certificate, în sensul certificării ecologice, apicultorii moldoveni le vor avea în vara 2019, ceea ce înseamnă perspectiva de dublare a exporturilor în următorii 2-3 ani.
Expertul afirmă că acordul de Liber Schimb cu UE, suportul oferit de către Guvernul SUA prin proiectul Agricultură Performantă, precum şi entuziasmul apicultorilor moldoveni – sunt trei ingrediente necesare pentru apariţia unei noi ramuri de export în Republica Moldova, fiind vorba de mierea de albini.
Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, până la semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, exporturile însumau puţin peste jumătate de milion de dolari anual. Însă, totul s-a schimbat odată cu liberalizarea comerţului cu UE şi suportul oferit de către Guvernul SUA apicultorilor moldoveni. Astfel, în ultimii ani, exporturile au crescut, ajungând la 14 milioane de dolari anual.
Aproape tot volumul de miere exportată ajunge în UE, 80% revenindu-le la cinci ţări: România, Italia, Franţa, Slovacia şi Germania.