Valeriu Streleţ: „Sunt un om de partid, dar nu sunt o marionetă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Streleţ, prim-ministrul Republicii Moldova. FOTO Adevărul
Valeriu Streleţ, prim-ministrul Republicii Moldova. FOTO Adevărul

Noul prim-ministru al Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, asigură cetăţenii ţării că îşi va face datoria şi va găsi soluţii pentru a ameliora situaţia dificilă în care se află Moldova. „Arta politicului este de a găsi soluţii în situaţii dificile. Sunt un om de partid, apreciez munca în echipă, dar nu sunt o marionetă. Eu îmi voi face datoria”, a declarat Streleţ în cadrul unei emisiuni televizate.

La capitolul politică externă Valeriu Streleţ s-a pronunţat pentru dezvoltarea relaţiilor cu România şi păstrarea relaţiilor bune cu Federaţia Rusă: „Avem un parteneriat strategic cu România, unde sunt exportate 40 la sută din produsele  noastre. România este principalul nostru susţinător şi donator. Dar să vorbim despre unire acum este imposibil, nici nu se discută. Cât priveşte relaţiile cu Federaţia Rusă, cred că avem un deficit de înţelegere.  Noi trebuie să relansăm dialogul cu Rusia şi vom face tot posibilul ca să ne apărăm interesele naţionale. Cât priveşte embargourile, de obicei se răspunde cu acţiuni simetrice”.

Valeriu Streleţ a mai anunţat că intenţionează să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol ca să-i propună un statut special pentru Transnistria. „Situaţia pentru soluţionarea problemei transnistrene este acum favorabilă datorită relaţiilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă. Cred că putem stabili un calendar pentru integrare”, a opinat şeful cabinetului de miniştri.

Referindu-se la problema tarifelor la resursele energetice, Streleţ şi-a exprimat speranţa în conectarea la reţelele europene. „Suntem ostatici la capitolul resurse energetice. Trebuie să întreprindem măsuri urgente în acest sens. Nouă nu ne ajung peste 60 de procente din consumul de energie electrică. Totodată, costul energiei electrice produse în România este mai mic. Urmează să discutăm cu ANRE. Aceştia trebuie să se convoace şi să revizuiască decizia de majorare a tarifelor la gazele naturale. Altfel ar putea fi acuzaţi de fraudă”, a mai spus  prim-ministrul.

Acesta a adăugat că a fost o decizie dificilă desemnarea premierului şi a precizat că a PLDM a încercat s-o menţină pe Maia Sandu în Guvern. „I-am făcut propuneri generoase Maiei Sandu ca să preia conducerea unui minister. Însă ea a hotărât să-şi ia un time-out”, a precizat Streleţ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite