Valeriu Munteanu, avertisment public pentru alianţa ACUM-PSRM, după vizita lui Serghey Şoigu la Chişinău: Nu semnaţi acord militar cu Rusia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Munteanu

Liderul Partidului Uniunea Salvaţia Basarabia (USB), Valeriu Munteanu, a lansat un avertisment public către alianţa de guvernare ACUM-PSRM, în contextul vizitei la Chişinău a ministrului rus al Apărării, Serghey Şoigu, care a participat la evenimentele dedicate „eliberării Moldovei de fascism”, organizate de Igor Dodon.

„Nu semnaţi acord militar cu Rusia! Agitaţia ministrului Apărării, Pavel Voicu, nu este întâmplătoare. Nici vizita sa la Moscova, nici declaraţiile sale neconstituţionale că Rusia ar fi aliatul Republicii Moldova şi nici invitarea la Chişinău pe 24 august a ministrului rus al Apărării Serghei Soigu”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

El consideră că „nu este întâmplătoare nici vizita la Chişinău pe 29 August a lui John Bolton, consilierul pentru securitate al lui Donald Trump, preşedintele SUA”. 

„La rândul sau, John Bolton vine la Chişinău la scurtă vreme după vizita oficială în SUA pe 20 august a lui Klaus Iohannis, preşedintele României, care a discutat cu Donald Trump probleme de securitate din regiunea noastră”, a spus Munteanu.

Politicianul susţine că „Kremlinul pregăteşte semnarea unui acord de colaborare militară între Republica Moldova şi Federaţia Rusă”.

„Linia roşie pe care Guvernul Republicii Moldova nu are voie să o treacă fără a rupe relaţiile de colaborare în domeniul Securităţii cu partenerii occidentali este încheierea unui acord de cooperare militară cu Federaţia Rusa care ar avea următoarele prevederi: cooperare militară tactică a Armatei Naţionale a Republicii Moldova cu Armata Rusa; trimiterea la pregătire în instituţii de învăţământ militar din Federaţia Rusa a cadrelor din Armata Naţionala a Republicii Moldova”, a menţionat Munteanu.

În opinia sa, dacă se trece această linie roşie, atunci statele NATO şi în primul rând SUA şi România vor întrerupe orice colaborare cu Republica Moldova în domeniul Apărării, consecinţa fiind transformarea Republicii Moldova în protectorat militar al Federaţiei Ruse.

„Avertizăm coaliţia PSRM-ACUM să nu încerce schimbarea orientării geopolitice a Republicii Moldova ascunzându-se după omul de paie Pavel Voicu, ministrul Apărării”, mai spune Munteanu.

Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, Serghey Şoigu, aflat într-o vizită la Chişinău, pe 24 august, a propus la întrevederea cu Igor Dodon ca în termeni cât mai scurţi să fie pregătit un plan de cooperare între Ministerul Apărării de la Moscova şi cel de la Chişinău, pe o durată de trei ani.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite