Valeriu Lazăr: „Furnizarea gazelor către Republica Moldova nu va fi afectată. Negociem zilnic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furnizarea gazelor către Kiev a fost sistată de Gazprom pe 16 iunie FOTO: Ion Preaşca
Furnizarea gazelor către Kiev a fost sistată de Gazprom pe 16 iunie FOTO: Ion Preaşca

După sistarea livrării gazelor ruseşti în Ucraina, ministrul Economiei Valeriu Lazăr spune că Gazprom „ne asigură că furnizarea către Republica Moldova şi prin ţara noastră către zona balcanică nu va fi afectată“.

„Noi avem semnate contracte, avem angajamente, de aceea nu ar trebui să existe nicio problemă. Moldova Gaz demonstrează zilnic că nu au nicio problemă cu furnizarea“, a punctat Lazăr pentru jurnalişti.

Potrivit oficialului, guvernul poartă discuţii zilnice cu autorităţile de la Kiev, dar şi cu cei de la Bruxelles. „Vara e o situaţie, dar nu vrem să ajungem în iarnă şi să vedem că nu avem asigurate, cel puţin la nivel teoretic, soluţii alternative“, a mai spus Lazăr, precizând că, dacă Gazprom întrerupe furnizarea gazelor spre Chişinău, „soluţiile valabile pentru Ucraina sunt valabile şi pentru noi“, dar „sper să nu se ajungă acolo, cred că în timpul apropiat vor fi găsite soluţii“.

Valeriu Lazăr a adăugat că în curând vor începe negocierile cu cei de la Gazprom privind prelungirea contractului pentru încă un an, în condiţii actuale.

Totodată, ministerul Economiei a declarat că pe 27 august locuitorii din Ungheni vor primi gaze naturale din sistemul românesc. „Antreprenorii ne dau garanţia că în august totul va fi gata. La sfârşitul lunii ar urma să fie finalizată partea tehnică, după care gazoductul funcţiona în regim de testare câteva săptămâni, iar de la mijlocul lunii august va fi complet operaţional“, a spus Lazăr.

Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, declara într-un interviu pentru mediafax.ro, că în cazul unei eventuale sistări a gazelor ruseşti, Republica Moldova se poate aproviziona timp de şase luni din rezervele interne ale Ucrainei.

În timp ce autorităţile dau asigurări că totul este sub control, experţii avertizează că se poate repeta situaţia din 2009, când în toiul iernii ţara a rămas fără gaze.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite