Ursula von der Leyen în R. Moldova: ajutor de 105 milioane de euro pentru energie. Ce spune șefa CE despre progresele pentru aderarea la UE

0
Publicat:

Până la sfârșitul anului, 105 milioane de euro care fac parte din pachetul de asistență al UE anunțat în 2022 vor fi debursate pentru reducerea vulnerabilității energetice, anunț făcut în contextul vizitei președintei CE la Chișinău pentru a verifica progresele țării în procesul de aderare la UE.

Președinta CE a avut întâlniri cu Maia Sandu și Dorin Recean. FOTO: Twitter.com
Președinta CE a avut întâlniri cu Maia Sandu și Dorin Recean. FOTO: Twitter.com

Ursula von der Leyen s-a arătat impresionată de progresele Republicii Moldova înregistrate în contextul aderării la Uniunea Europeană, subliniind că ,,solidaritatea UE față de Moldova este de neclintit”.

,,Faceți progrese extraordinare. Sunt impresionată de eforturile Moldovei în procesul de aderare la UE. În continuare, vă încurajez să participați activ în acest proces. Moldova a parcurs o cale atât de lungă și grea, precum amenințările ruse, dar și atacurile hibride”, a declarat șefa Consiliului European (CE).

Totuși, președinta CE menționează că aceste progrese urmează să fie evaluate luna viitoare de instituția pe care o conduce.

„ La începutul lunii noiembrie, Comisia va prezenta raportul său anual cu privire la extinderea UE și evaluarea progreselor înregistrate de R. Moldova în calitate de țară candidat. Ulterior, această evaluare va discutată la Summitul Consiliului European din decembrie, aceste discuții având un impact direct asupra viitorului vostru”, a conchis Ursula von der Leyen.

În opinia Maiei Sandu, vizita oficialului european care este a doua la număr în acest an reprezintă ,,un semnal important de sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru care vă suntem recunoscători”.

Totodată, lidera de la Chișinău a ținut să sublinieze că țara sa face tot ce poate pentru a îndeplini angajamentele, astfel încât să înceapă negocierile de aderare cât mai curând.

,,Vă asigur, dragă președintă, și pe această cale, că toate instituțiile noastre sunt implicate plenar în acest proces și că lucrăm cu toții, zi și noapte, pentru ca acest deziderat să devină, cât de curând posibil, realitate.  Am spus-o și o repet: aderarea Moldovei la Uniunea Europeană nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”, a mai spus Maia Sandu, amintind că dezideratul european se regăsește și în noua Strategie a Securității Naționale pe care a prezentat-o cu o zi mai devreme.

,,Ne dorim foarte mult să facem parte din această uniune”

De asemenea, Maia Sandu a vorbit și despre sprijinul din partea UE, între care debursarea celor 105 milioane de euro destinate Fondului de reducere a vulnerabilității energetice. 

,,Sprijinul Uniunii Europene în acești ani grei a dovedit - și dovedește în continuare - că solidaritatea reprezintă temelia pe care s-a constituit și funcționează Uniunea Europeană.De aceea ne dorim foarte mult să facem parte din această uniune, să ne alăturăm acestui proiect de pace și prosperitate comun, în care țările sunt solidare unele cu altele, și să contribuim la promovarea valorilor noastre comune”,  a punctat Maia Sandu.  

 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a efectuat vizita în Republica Moldova la câteva zile, după ce Parlamentul European a votat rezoluția inițiată de președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, prin care se cere începerea negocierilor de aderare a statului moldovean la UE până la finalul anului.

Conform actului, Executivul de la Chișinău a dat dovadă de determinare și capacitate de a îndeplini cerințele Comisiei Europene pentru a demara negocierile de aderare, fiind subliniat faptul că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană „ar reprezenta o investiție geostrategică într-o Europă unită și puternică”.

Țara, alături de Ucraina, a primit în 2022 statutul de candidată la aderarea la UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite