UPDATE Marşul Unirii de la Chişinău a avut loc fără incidente. Participanţii au votat o rezoluţie în care cer unirea Basarabiei cu România GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La acţiune au participat peste 1.000 de persoane
La acţiune au participat peste 1.000 de persoane

La Marşul Unirii nu au fost înregistrate incidente deşi Serviciul de Securitate a anunţat anterior că vor fi mai multe provocări. Ajunşi la Teatrul de Vară, participanţii la acţiune au votat o rezoluţie care urmează să ajungă la conducerea de vârf a Republicii Moldova. Scopul marşului este de a promova ideea unionismului.

ORA 15.00 Circa 1.000 de persoane mărşăluiesc prin centrul Chişinăului cerând unirea Basarabiei cu României. În fruntea coloanei se află ex-deputatul Valeriu Matei, primul preşedinte al Parlamentului, Alexandru Moşanu,deputatul Valeriu Saharneanu.

ORA 14.50 Manifestanţii pornesc de la Academia de Ştiinţe spre Teatrul de Vară din parcul Valea Morilor. Acestora li s-au alăturat membrii ansamblului Ştefan Vodă, condus de Tudor Ungureanu care interpretează cântece patriotice.

ORA 14.30 Reprezentanţii Ministerului de Interne spun că marşul va fi întrerupt dacă vor fi altercaţii. La Arcul de Triumf s-au adunat câteva zeci de contramanifestanţi de stânga. Aceştia stau de vorbă cu socialistul Victor Şelin.

ORA 14.20 La Marş participă şi politicieni. Printre manifestanţi au fost observaţi ex-deputatul Valeriu Matei, primul preşedinte al Parlamentului, Alexandru Moşanu şi deputatul Valeriu Saharneanu.

ORA 14.02 La Academia de Ştiinţe sunt acum circa 1.000 de persoane. Centrul Capitalei este inundat de poliţişti cu căşti de protecţie pe cap şi cu bastoane. Zeci de poliţişti sunt şi în sptatele Guvernului gata să intervină dacă va fi nevoie.

ORA 13.54 Circa 200 de persoane s-au adunat în faţa Academiei de Ştiinţe. Printre participanţi sunt şi mulţi minori. Câteva autocare cu manifestanţi care veneau dinspre Nord au fost oprite la Măgdăceşti. Poliţia îi verifică ca să nu aibă arme sau alte obiecte periculoase.

Hora Unirii Oamenii au fost verificaţi cu detectorul de metale Acţiunea este supravegheată de sute de poliţişti

CLICK AICI SĂ VEZI GALERIE FOTO!

Oamenii legii îi verifică cu detectoare de metale pe participanţii la marşul pro-Unire, care au început să se adune în faţa Academiei de Ştiinţe. De asemenea, le sunt verificate genţile tuturor celor care trec prin pasajul subteran din zona Academiei.

Totodată, câteva zeci de persoane, care se declară împotriva acestor întruniri şi susţin că promovează „statalitatea Republicii Moldova“, au venit în faţa Arcului de Triumf.

În ajun, premierul Vlad Filat a organizat o şedinţă cu şefii structurilor de forţă, discutând despre măsurile sporite de securitate astfel încât să nu fie admise confruntări violente ca la Bălţi şi Cahul. Acum o săptămână, Filat, dar şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă şi liderii Partidului Democrat au recomandat organizatorilor să renunţe la Marşul Unirii. Şefii de la Serviciul de Informaţii şi Securitate şi cei de la Poliţie au motivat că au informaţii că în spatele manifestaţiilor şi contramanifestaţiilor s-ar afla provocatori. Mai mult, preşedintele Parlamentului Marian Lupu a declarat că marșurile unioniste sunt influențate din exterior și foarte periculoase.

UPDATE Premierul moldovean cere organizatorilor să renunțe la Marșul Unirii din 16 septembrie

Președintele Parlamentului moldovean: marșurile unioniste sunt influențate din exterior și foarte periculoase

Unirea, între idealuri, încrâncenare şi provocări

Susţinătorii unirii s-au adunat la Academia de Ştiinţe Manifestanţii aveau sute de tricoloruri La protest a participat şi arcaşul Dan Olaru

CLICK PENTRU A DOUA GALERIE!

Evitaţi centrul oraşului

Conducătorii mijloacelor de transport ar fi bine să evite astăzi centrul Capitalei. Pe unele artere circulaţia va fi restricţionată începând cu ora 14.00, când va începe Marşul Unirii, organizat de Platforma Civică „Acţiunea 2012".

În afară de faptul că nu se va circula pe o parte din bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în perimetrul străzilor Puşkin şi Vasile Alecsandri, unde în zilele de odihnă este amenajată zonă pietonală, temporar va fi restricţionat accesul şi în alte zone.

Temporar, va fi interzis accesul pentru automobile pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, de la Academia de Ştiinţe a Moldovei până la Ismail, apoi pe străzile Mateevici şi Crihan.

Magistrații Curții de Apel Chișinău au dat undă verde pentru Marșul Unirii de duminică

Ministrul de Externe al României despre Marșul Unirii: „Este nevoie de calm"

Dorin Chirtoacă: „Schimbaţi ziua Marşului Unirii fiindcă are loc Festivalul Minorităţilor"

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite