Un tren modern pe cursa Chişinău-Odesa-Chişinău, pus în circulaţie. Acesta este dotat cu aer condiţionat şi wi-fi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mei.gov.md
FOTO mei.gov.md

Vineri, 30 martie, a fost pus în circulaţie un tren modern pe cursa Chişinău-Odesa-Chişinău. Noua garnitură are patru vagoane, respectiv trei clase de confort – clasa 1, clasa 2 şi clasa 3. În toate cele trei clase este aer condiţionat şi wi-fi. Schimbarea garniturii vechi cu un tren de tip modernizat D1M a permis reducerea timpului de călătorie.

Astfel, cursa dintre Chişinău şi Odesa durează acum trei ore şi 50 de minute, cu circa 25 de minute mai puţin. 

Trenul va circula în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Acesta porneşte la ora 06:57 din Gara Chişinău şi la ora 18:45 din Odesa. Preţul biletelor variază în funcţie de clasă, de la 151 lei şi până la 167 lei. 

La solicitarea ministrului Economiei şi Infrastructurii, persoanele care au călătorit astăzi cu cursa Chişinău-Odesa au beneficiat de o reducere a preţului la tichete de 33%.

„Trenul modernizat pe cursa Chişinău-Odesa va oferi pasagerilor confort, siguranţă şi timp redus pentru călătorie. Sunt sigur că această schimbare va avea şi un impact economic”, a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, la evenimentul de lansare a trenului modernizat pe cursa Chişinău-Odesa. 

În context, ministrul a mulţumit Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, în special Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), pentru implicare la soluţionarea problemelor care au existat până acum la această cursă.
 

Potrivit ministrului Economiei şi Infrastructurii, datorită colaborării administraţiei Î.S. „Calea Ferată din Moldova” cu reprezentanţii Serviciului Vamal, dar şi cu sprijinului EUBAM, controlul vamal pentru pasagerii cursei Chişinău-Odesa este efectuat în incinta Gării din Chişinău, înainte de îmbarcarea pasagerilor în tren, iar procedura nu se mai repetă şi la frontieră. 

Această decizie a permis reducerea timpului de călătorie cu circa 40 de minute spre Odesa şi cu aproximativ 50 minute la întoarcere.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a reiterat că lansarea trenului Chişinău-Odessa reprezintă o oportunitate minunată pentru a uni oameni. 

„Noul tren este modern, sigur şi rapid, iar circulaţia în siguranţă a persoanelor şi mărfurilor reprezintă o valoare-cheie a UE. Acest tren va aduce beneficii importante, va crea mai multe oportunităţi şi va spori profitul activităţilor turistice şi economice”, a declarat Ambasadorul.

Şeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor, a remarcat că „pentru EUBAM, condiţiile de călătorie îmbunătăţite vor crea cu certitudine legături mai strânse între oameni, oferindu-le oportunităţi mai bune de a se vizita şi învăţa despre cultura celorlalţi. Vreau să felicit toate persoanele implicate în acest proiect pentru că au transformat în realitate visul ca acest tren modernizat să fie pus în circulaţie”.

Şi la Odesa va fi organizat un eveniment de lansare a trenului modernizat, la care va participa Guvernatorul Regiunii Odesa, Maxim Stepanov, şi secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Iuliana Drăgălin.

Garnitura veche avea 3 vagoane a câte 81 de locuri fiecare şi un vagon cu 67 de locuri, în total 310 locuri. Costul unui bilet era 166 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite