Un consiliu special va examina şi aviza intervenţiile în imobilele cu statut de monument

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinagoga din Chişinău se află într-o stare avansată de degradare FOTO: Adevărul
Sinagoga din Chişinău se află într-o stare avansată de degradare FOTO: Adevărul

Guvernul a aprobat ieri Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional al Monumentelor, transmite IPN.

Structura formată din 14 persoane se va întruni de două ori pe lună şi va examina şi aviza documentaţia de intervenţie în imobile cu statut de monument şi în zona de protecţie, precum şi în zonele înscrise în Registrul monumentelor ocrotite de stat. De asemenea, membrii consiliului vor examina orice gen de lucrări care pot afecta acest tip de monumente.

Impactul financiar asupra bugetului, rezultat din remunerarea membrilor consiliului, va constitui în anul viitor 205 mii lei.

Pe parcursul examinării regulamentului în şedinţa Guvernului, s-a vorbit despre necesitatea de asigura o protecţie sporită a monumentelor istorice, multe dintre care se distrug.

Printre propunerile avansate este şi cea de a concesiona cele mai importante monumente sectorului privat, în situaţia în care statul nu dispune de surse pentru restaurarea şi întreţinerea lor. Problema rămâne pe agenda executivului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite