Umoristul Gheorghe Urschi, la cea de-a 67-a aniversare. A fost inclus în primii 50 de oameni de cultură din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Urschi este admirat de întreaga ţară. FOTO Arhivă Adevărul
Gheorghe Urschi este admirat de întreaga ţară. FOTO Arhivă Adevărul

Gheorghe Urschi a ajuns astăzi la vârsta de 67 de ani. Distins om de cultură din Republica Moldova, actorul, regizorul, scenaristul şi textierul Urschi a ştiut să producă zâmbete şi să aducă buna dispoziţie în toată Moldova.

Bancurile cu care apărea pe ecranele televizoarelor sau pe scenele din Moldova sunt şi astăzi ascultate şi povestite în rândul cetăţenilor.

În această zi, Gheorghe Urschi este felicitat de rude, prieteni şi colegi. Contactată de Adevărul Moldova, ministrul Culturii i-a transmis un mesaj de felicitare. „Suntem alături de maestru şi sperăm că starea lui de sănătate se va îmbunătăţi cât de curând. Îi dorim să aibă optimismul şi încrederea suficientă pentru a lupta în continuare. Îl felicităm şi pentru faptul că are alături două fiice atât de iubitoare şi noi toţi cei din cultură vom fi în continuare alături de domnia sa. La mulţi ani Gheorghe Urschi”, i-a urat Monica Babuc.

O pensie pe viaţă

Vorbind despre necesitatea unui astfel de om în cultura noastră, Monica Babuc a adăugat că „maestrul este foarte important pentru cultura naţională şi acest lucru nu poate fi contestat de nimeni. Este unul dintre cei mai brianţi actori de comedie de la noi, un om absolut al culturii”. Tot ea a ţinut să menţioneze că Gheorghe Urschi face parte din primul grup al celor mai renumiţi 50 de oameni de cultură de la noi. „În urma unei modificări a Legii cu privire la oamenii de creaţie şi la uniunile de creaţie, celor mai notorii 50 de personalităţi de cultură din Republica Moldova le va fi acordată anual o bursă viageră, asta însemnând o pensie pe viaţă în valoare de 4.000-4.500 de lei. Selectarea a fost efectuată în decembrie 2014 de către o comisie din care fac parte parlamentari, miniştri şi alte persoane competente. Gheorghe Urschi se numără printre cele 50 de personalităţi care au primit cardul pentru ridicarea acestei pensii”, a concluzionat ministrul.

Actor, scriitor, compozitor

Gheorghe Urschi s-a născut pe 18 ianuarie 1948 în satul Cotiujenii Mari din raionul Şoldăneşti. După absolvirea cursurilor de actorie la Şcoala de teatru „Boris Şciukin” din Moscova (1965-1969), a fost angajat ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chişinău.

Pe lângă zecile de spectacole pe care le-a realizat, Gheorghe Urschi a scris şi câteva piese de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi şi vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Şi iar Chiriţa!”. De asemenea, în anii 1970-1980, el i-a tradus pe scriitorii ruşi  Maksim Gorki, Alexandr Vampilov, Viktor Astafiev. Înzestrat cu o multitudine de talente, Gheorghe Urschi a scris şi versuri pentru mai multe cântece şi a compus câteva piese de muzică uşoară şi romanţe.

De-a lungul activităţii sale, omul de cultură a fost şi realizatorul unor emisiuni umoristice alături de Gheorghe Pârlea, în care au demonstrat că se pricep să ia în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beţia, corupţia şi alte vicii moldoveneşti. Printre volumele de nuvele scrise de Gheorghe Urschi se numără „Dealul fetelor” (1977), „Insula adolescenţei” (1980) şi „Băiatul cu ghitara” (1981).

„Artist al poporului”

În anul 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, în rezultatul căruia şi-a pierdut capacitatea de a vorbi. A urmat apoi un an de spitalizare, printre care patru luni de reabilitare la o clinică din Israel.

Umoristul este membru al Uniunii Teatrale şi Uniunii Scriitorilor din Moldova. Pe 20 iulie 2012, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a oferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creaţie şi merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. Iar anul trecut, de ziua sa de naştere, umoristul Gheorghe Urschi a primit însemnul de Cetăţean de Onoare al oraşului Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite