În ce constau și cât pot dura negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova urmează să înceapă, marți, 25 iunie, negocierile de aderare cu UE pentru ca să devină membră cu acte în regulă a Uniunii, iar ,,durata negocierilor depinde de cât de repede” va implementa Chișinăul legile și standardele europene, adică acquis-ul comunitar, susțin experți și oficiali moldoveni.

La Luxemburg urmează să înceapă conferința interguvernamentală Rep. Moldova-UE. FOTO: Arhivă
La Luxemburg urmează să înceapă conferința interguvernamentală Rep. Moldova-UE. FOTO: Arhivă

În data de 15 iunie, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Dar la masa de tratative cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și pot fi îndelungate, iar durata lor variază în funcție de mai multe aspecte. De pildă, în cadrul de negocieri al Ucrainei este prevăzută condiția cu privire la asigurarea unui „tratament nediscriminatoriu pentru persoanele care aparțin minorităților naționale”, dar i se solicită și adoptarea unui plan de acțiuni pentru apărarea drepturilor minorităților.

În ceea ce privește procesul de aderare al celor 21 de state care au trecut până în prezent prin această experiență, acesta a variat între 3 și 14 ani, iar țări cu democrații și economii  consolidate, precum Finlanda au început negocierile de aderare, apoi au semnat tratatul de aderare și au aderat oficial în numai 2 ani. 

Conferința interguvernamentală de la Luxemburg

În câteva ore, la Luxemburg urmează să aibă loc prima conferință interguvernamentală Uniunea Europeană - Republica Moldova, iar în timpul reuniunii țara candidată la aderarea la UE va accepta ,,cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri”.

Cristina Gherasimov, vice-priministrul moldovean pentru Integrare Europeană, care este și negociatorul-șef, afirmă că prima conferința interguvernamentală la care vor participa toate cele 27 de state membre ale UE, fiind reprezentate de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene, dar și delegația Republicii Moldova condusă de premierul Dorin Recean ,,reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare - un moment istoric pentru țara noastră”. 

Totodată, vice-priministrul moldovean pentru Integrare Europeană afirmă că ,,ritmul negocierilor depinde în mare parte de noi, iar o importanță deosebită va avea clasterul 1, cel ce ține de valori fundamentale. Deja am discutat că începem și deschidem negocierile cu clasterul 1 și anume cu reformele ce țin de sectorul justiției, dar nu numai, aici se include și securitatea, și achiziții publice, și controlul financiar”. 

Opinia expertului

Iar Mihaela Sirițanu, expert în relații internaționale a comunității WatchDog.md, subliniază că în procesul negocierilor de aderare, Republica Moldova trebuie să implementeze legile și standardele UE, acestea fiind cunoscute ca acquis-ul comunitar. 

,,Pe parcursul negocierilor, Comisia monitorizează progresul candidatului cu privire la aceste reforme și informează Consiliul și Parlamentul European cu privire la aceasta prin rapoarte și comunicări periodice”.

Expertul de la Chișinău susține că durata negocierilor depinde de cât de repede țara va reuși să implementeze standardele europene. 

,,În procesul de negociere vor fi discutate și negociate toate domeniile fie că vorbim de liberalizarea circulației muncitorilor, capitalului și mărfurilor, drepturile și protecția cetățenilor, agricultura și siguranță alimentara, sănătate, educație și justiție, politica monetara pentru stabilitatea economică etc. Toate aceste domenii vor fi examinate, analizate în comparație cu standardele europene și vor fi recomandări pentru reformarea si îmbunătățirea acestora”, a mai adăugat Mihaela Sirițanu. 

Expertul Mihaela Sirițanu mai subliniază că realizarea acestor reforme vine cu o serie de avantaje, în special, pentru cetățeni, fiind îmbunătățite condițiile de viață și ridicat nivelul de trai. 

,,Acest proces de armonizare a legislației are ca scop dezvoltarea economiei și îmbunătățirea guvernantei țării pentru a o echivala pe cât posibil cu celelalte tari europene. Acest proces va dura chiar si după accederea Moldovei in UE. De exemplu, țări, precum România, Bulgaria, Croația, în continuare, lucrează la armonizarea legislației, dar în cadrul negocierilor se va stabili un minim necesar de reforme pentru a putea progresa în procesul de aderare. Domeniile prioritare de refome ale Moldovei sunt justiția si stabilitatea economică, precum si omogenizarea condițiilor de trai între zonele urbane și rurale ale țării”, a mai afirmat aceasta.

Plebiscitul important în procesul de negocieri

Iar ca negocierile să aibă succes, atât autoritățile, cât și cetățenii Republicii Moldova trebuie să întreprindă acțiuni, una dintre ele fiind participarea masivă la referendumul pe tema aderării la UE care urmează să fie desfășurat în data de 20 octombrie, mai precizează Mihaela Sirițanu, expert în relații internaționale a comunității WatchDog.md

,,Autoritățile din Moldova trebuie nu doar sa adopte directivele UE pe foaie, ci trebuie sa își stabilească capacitatea juridică și administrativă necesară pentru a pune în practică legislația în cel mai eficient mod. Din partea cetățenilor, este important în primul și în primul rând ca ei sa își exprime susținerea parcursului european al țării prin a se mobiliza și a vota masiv la referendumul UE din 20 octombrie. Pe lângă asta este importantă vigilența cetățenilor când vine vorba de politicienii Moldovei, și tragerea lor la răspundere (pedepsirea prin vot) în cazul în care aceștia deviază din a susține parcursul european al țării”, a conchis expertul. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite