Trei artere din Chişinău vor fi ca noi până în vara lui 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulevardul Ştefan cel Mare şi străzile Vasile Alecsandri şi Constantin Negruzzi vor fi reconstruite complet, a promis primarul Dorin Chirtoacă.

Primăria Chişinău a anunţat ieri licitaţia internaţională pentru reabilitarea primelor trei străzi din cadrul proiectului pentru care, în 2011, a contractat un împrumut de 22 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii. Alte opt milioane sunt alocaţii din surse municipale.

În prima etapă a proiectului vor fi reparate capital câteva porţiuni din bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, străzile Vasile Alecsandri şi Constantin Negruzzi, în total circa şapte kilometri. În cea de-a doua etapă, în reparaţii vor intra străzile Alexandru cel Bun, Tighina şi 31 august 1989.

Proiectul prevede reabilitarea părţii carosabile, a reţelelor subterane, a trotuarelor, inclusiv modernizarea iluminatului public, crearea locurilor de parcare şi înnoirea mobilierului stradal. Odată renovate, drumurile ar trebui să ţină până la zece ani.

Condiţii drastice pentru antreprenori

Pentru a participa la licitaţie, agenţii economici trebuie să fi avut, în ultimii trei ani, o cifră de afaceri anuală de 15 milioane de euro, să demonstreze că au gestionat măcar trei proiecte de aceeaşi anvergură în ultimii cinci ani, dar să şi dispună de surse proprii pentru primele trei luni de implementare a lucrărilor, în valoare de 1,5 milioane euro.

Pentru reabilitarea străzilor Alexandru cel Bun, Tighina şi 31 august 1989 va avea loc o licitaţie separată

„Vă daţi seama că în Moldova nu avem antreprenori care să întrunească toate condiţiile. Ofertele pe care le aşteptăm trebuie să se ridice la nivel internaţional, iar antreprenorii moldoveni ar putea fi subcontractori. Prin aceasta, noi confirmăm că lucrurile se mişcă înainte şi că aducem experienţă internaţională şi proiecte străine în Republica Moldova“, a declarat edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Nu vor fi tăiaţi copacii

Primarul a menţionat că arborii de pe artera principală a oraşului nu vor avea de suferit. „S-au făcut speculaţii despre defrişarea copacilor. Noi trebuie să păstrăm Capitala verde, să sădim copaci, nu să-i tăiem. Pe măsură ce vor fi desfăşurate lucrările, arborii care se pot prăbuşi vor fi tăiaţi, dar nu e vorba de zeci sau sute“, a precizat Dorin Chirtoacă.

Ofertele pentru licitaţie pot fi depuse până pe 12 februarie 2014, iar lucrările de reabilitare a primelor trei străzi urmează să demareze în martie-aprilie. Detaliile vor fi discutate direct cu câştigătorul. „Lucrările vor începe de la înlocuirea asfaltului. Iarna lucrările nu se vor opri, ci vor viza sistemul de iluminat, reţelele de apă şi canalizare şi de gaze, fântânile subterane“, susţine Igor Gamreţki, şef interimar al Direcţiei transport public a Primăriei.

Fucţionarii din Primărie planifică să încheie proiectul în vara lui 2015. „Sper că nu va trebui să facem un lucru de două ori, cum s-a întâmplat în cazul străzii Alecu Russo. Totuşi, punem accent pe calitate, şi nu pe termenul-limită al proiectului“, a adăugat Igor Gamreţki.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite