Traian Băsescu: „N-am putut anticipa Georgia, ne-a prins nepregătiţi Ucraina. Am fi ridicoli dacă s-ar întâmpla ceva şi legat de Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României a declarat ieri că a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Nicoale Timofti despre situaţia din Ucraina şi din Transnistria şi i-a transmis prim-ministrului Iurie Leancă să fie mai preocupat de relaţiile cu Federaţia Rusă.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat ieri că cea mai mare grijă a sa, în contextul ofensivei ruseşti din Crimeea, este Republica Moldova. „A fost Georgia, este Ucraina şi poate urma Republica Moldova, ceea ce ar fi pentru noi, dar şi pentru partenerii noştri, o uriaşă înfrângere. N-am putut anticipa Georgia, ne-a prins nepregătiţi Ucraina... Am fi ridicoli dacă s-ar întâmpla ceva şi legat de Republica Moldova şi am fi tot nepregătiţi sau surprinşi, în condiţiile în care România o spune de mult, semnalează de mult aliaţiilor ei aceste riscuri“, a declarat liderul de la Cotroceni.

Băsescu i-a transmis, cu această ocazie, premierului Iurie Leancă, să se preocupe mai mult de relaţiile dintre Moldova şi Federaţia Rusă. „Să ştiţi că că nu va folosi nimănui dacă premierul Leancă mai face câteva plimbări pe la Bucureşti şi împreună cu Victor Ponta atacă preşedintele. Leancă ar fi bine să aibă grijă care-i este relaţia cu Federaţia Rusă“, a susţinut preşedintele României.

Şeful statului a spus că formatul de negociere pe care îl vede pentru situaţia din Ucraina este cel cu statele semnatare ale Memorandumului de la Budapesta, în care Ucraina s-a angajat la dezarmare nucleară şi s-a garantat suveranitatea şi independenţa acestei ţări, semnatarii fiind SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă, relevă Mediafax.

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze eforturile "diplmaţiei americane" în rezolvarea acestui conflict din Ucraina dar şi a Marii Britanii. "Cred că acesat este un format obligatoriu. Dacă cineva va avea nevoie de expertiza unui vecin care să cunoască bine situaţia regională, noi ne-am oferit să fim parte a unui eventual format de negociere", a mai afirmat Traian Băsescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite