Tiraspolul susține că un război în Transnistria va cauza un conflict între Kremlin și NATO: România și Rusia au interese
0Liderul separatist Vadim Krasnoselski susține că un conflict armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova ar însemna o confruntare directă între Rusia și NATO, subliniind că atât România, stat membru NATO, cât și Rusia au interese în această regiune.

„Un război în Transnistria ar însemna un conflict direct între Rusia și NATO. Nu am nicio îndoială în această privință. Totul este strâns legat aici. Atât România, stat membru NATO, cât și Rusia au interese în această regiune. Aici, trăiesc aproximativ 220.000 de cetățeni ruși. Forțele de menținere a păcii ruse sunt prezente aici în baza unui mandat internațional, care le conferă dreptul de a se apăra, precum și populația locală, indiferent de cetățenie. De aceea, cei care vorbesc despre un posibil act de provocare, așa-numita asistență oferită Moldovei în problema transnistreană, nu fac altceva decât să împingă Moldova spre haos, spre război și spre vărsare de sânge”, a menționat Vadim Krasnoselski într-un interviu acordat agenției ruse de presă TASS.
Liderul separatist a oferit un răspuns, fiind întrebat să comenteze propunerile lansate de unii politicieni ucraineni privind implicarea armatei ucrainene în sprijinul Chișinăului pentru soluționarea prin forță a conflictului transnistrean.
„Poate că, pe termen scurt, acest lucru ar folosi cuiva, dar nu cred că Moldova va avea de câștigat. De aceea, domnul Recean a spus pe bună dreptate și îl susțin în acest sens, că toate problemele dintre Moldova și Transnistria trebuie rezolvate exclusiv pe cale pașnică. Am văzut deja evoluții sângeroase și nu trebuie să revenim la un astfel de haos”, a conchis acesta, susținând că regiunea separatistă transnistreană, nerecunoscută la nivel internațional, nu a amenințat niciodată pe nimeni și nu a fost o sursă de ostilități militare.
Refuzul Kremlinului
Regiunea transnistreană, o fâșie îngustă de pământ situată pe malul stâng al râului Nistru, până la granița estică a Republicii Moldova cu Ucraina, este controlată de un regim separatist pro-rus, aflat la cheremul Moscovei.
Armata rusă menține în Transnistria un contingent de câteva sute de militari și controlează depozitul de muniții de la Cobasna, unde sunt stocate aproximativ 20.000 de tone de muniții.
Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație, însă Moscova refuză, susținând că soldații săi asigură pacea.