Tânărul de la Pârâta a fost împuşcat cu gloanțe interzise de ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul de 18 ani ar fi fost împușcat de pacificatorul rus cu gloanțe incluse în lista neagră. Experţii spun că acestea sunt extrem de periculoase și au fost interzise, acum mulţi ani, prin convenţii internaţionale.

Surse din Ministerul de Interne au declarat pentru „Adevărul" că Vadim Pisari a fost ucis dintr-un Kalaşnikov de model AKC-74 cu gloanţe de calibrul 5,45 cu centrul de greutate mişcat. Proiectilele au fost interzise prin convenţii ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Ion Dediu, procuror-şef al Secţiei investigaţii şi infracţiuni în Forţele Armate, nu a confirmat, dar nici nu a negat informaţia. „Aşteptăm rezultatele expertizei balistice. Este vorba despre confidenţialitatea anchetei. Nu răspund la întrebări provocatoare", a spus succinct procurorul. La fel ne-a răspuns şi copreşedintele Comisiei Unificate de Control, Ion Solonenco. El a precizat că la toate întrebările pot răspunde doar procurori moldoveni sau ruşi.

„Mi-au împuşcat fiul ca pe un criminal"

Procurorii: „Soldatul care a împuşcat se află la el acasă, la Tighina"

Ambasadorul rus, contrazis de Poliție: Tânărul ucis avea carnet, iar mașina nu era în căutare

În cazul în care informaţia este adevărată, experţii afirmă că folosirea acestor gloanţe de către pacificatori este o problemă serioasă. „În Armata Naţională nu sunt utilizate astfel de gloanţe. Respectăm convenţia care le interzice şi ar fi cazul ca şi celelalte armate să le respecte, mai ales atunci când e vorba de forţele de menţinere a păcii. Este o încălcare serioasă. Proiectilele cu centrul de greutate mişcat au fost interzise încă pe timpul URSS", a comentat Ion Coropcean, general de brigadă în rezervă, ex-comandant al Armatei Naţionale. Specialiştii de la Centrul Naţional de Expertiză Judiciară, care se ocupă de analiza armelor şi muniţiilor, explică de ce aceste gloanţe sunt atât de periculoase. „Sunt în stare să distrugă toate organele interne. Deplasându-se în corp, glonţul de acest tip nimiceşte totul în calea sa", ne-a spus expertul Anatol Zaborot.

Protest pe podul de la Vadul lui Vodă: „Russian army, go home!"

Reacţia Tiraspolului: „Arma a fost folosită legal. Prostia şoferului a dus la consecinţe tragice"

Expert Promo-LEX: Scoaterea posturilor de pacificatori ar trebui să fie o prioritate pentru formatul 5+2

AU BLOCAT TRASEUL
Procurorul Dediu ne-a mai informat că, deocamdată, soldatul rus care l-a împuşcat pe Vadim, Veaceslav Cojuhari (38 de ani), nu a fost audiat de oamenii legii pentru că face parte din „contingentul militarilor ruşi". Între timp, în locul unde a fost ucis băiatul de 18 ani, localnicii, combatanţii, profesorii şi colegii tânărului au continuat protestele. Ieri, oamenii au blocat timp de câteva ore traseul Chişinău-Dubăsari şi spun că vor continua manifestaţiile în cazul în care nu vor fi scoase toate posturile de pacificatori, instalate de-a lungul Nistrului.

Deplasându-se în corp, gloanţele de acest tip nimicesc totul în calea lor.
Anatol Zaborot
Expert

Nu avem nevoie de posturi de pacificatori. Ce stat are frontiere în interiorul ţării?
Iurie Soltan
Primarul satului Pârâta

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite