Suma promisă agricultorilor, completată cu încă 100 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest agricultori Moldova

Suma de 200 de milioane de lei, promisă agricultorilor pentru diminuarea consecinţelor secetei, a fost completată cu încă 100 de milioane de lei din fondul de intervenţie a executivului. Decizia a fost luată astăzi, 19 august, la şedinţa Guvernului, transmite IPN.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, a spus că suma a fost majorată inclusiv după o evaluare mai detaliată a pierderilor de recoltă în sectorul agricol.

Tot astăzi, a fost modificat Regulamentul privind modul de acordare a compensaţiilor, procedură considerată de agricultori destul de complicată. „Noi am exclus necesitatea prezentării de către beneficiar a extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. Cei 2800 de lideri agricoli, care vor primi compensaţii, trebuie să prezinte doar un certificat de confirmare a terenului deţinut, eliberat de primării”, a precizat ministrul.

Pentru un hectar însămânţat repetat producătorii agricoli vor primi compensaţii de 1620 de lei. Pentru un hectar de grâu de toamnă, afectat de secetă – 1500 de lei. Pentru un hectar de orz de tomnă – 1530 de lei. Pentru un hectar de rapiţă de tomnă –2100 de lei. Cel mai mult, 3800 de lei, se va da pentru un hectar de căpşuni.

Cererile vor examinate cel mult în două săptămâni.

Ca formă de sprijin, Guvernul va extinde programul de subvenţionare a dobânzilor la credite pentru agricultori, a notat ministrul. Va fi instituit moratoriu la controale fiscale pentru întreprinderile agricole până la sfârşitul acestui an.

Premierul Ion Chicu a chemat producătorii agricoli să aprecieze „real şi corect” situaţia. „Cele 300 de milioane de lei, care sunt alocate pentru diminuarea consecinţelor secetei, sunt bani de la toţi contribuabilii, de la toţi oamenii care muncesc în Republica Moldova şi plătesc impozite. Lucrul acesta trebuie să fie conştientizat de  beneficiarii de compensaţii”, a subliniat Ion Chicu.

Premierul şi-a exprimat speranţa că acele compensaţii pe care le vor primi producătorii agricoli le vor permite să se pregătească pentru semănatul de toamnă, pentru alte lucrări necesare, ca anul agricol nou să fie unul mai reuşit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite