SUA şi Rusia au ajuns la un acord la Viena pentru a instala pacea în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite, Rusia şi alte ţări au ajuns ieri la un acord, la Viena, privind iniţierea imediată a unui dialog cu grupările de opoziţie ale regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii statelor care au participat la întrunire au prevăzut în acord formarea unui cabinet de tranziţie care să poată fi instalat la putere în următoarele şase luni în Siria.

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunţat la încheierea reuniunii internaţionale dedicate găsirii unei soluţii pentru obţinerea păcii în Siria că şefii diplomaţiilor lumii s-au pus de acord cu privire la un „calendar concret” pentru organizarea în termen de 18 luni a alegerilor în această ţară. Organizarea algerilor va avea loc după instalarea unui guvern de tranziţie pentru o perioadă de şase luni.

De asemenea, s-a convenit ca reprezentanţii opoziţiei şi cei ai regimului de la Damasc să se întrunească pe 1 ianuarie.

„Procesul a început. UE îşi va asuma partea sa, în sprijinul ONU, pentru a aplica deciziile luate. Am luat decizii şi Uniunea Europeană va fi parte a tuturor deciziilor luate astăzi”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Diplomata italiană a anunşat că mâine va avea loc la Bruxelles un consiliu al miniştrilor de externe ai UE în care îi va informa pe cei 28 de şefi ai diplomaţiilor europene despre deciziile luate la Viena. Mogherini a mai spus că următoarea reuniune pe tema Siriei se va desfăşura peste o lună la Paris.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat dorinţa ca „toţi scepticii (n.r. - faţă de un acord dintre Damasc şi opoziţie) să-şi dea acceptul pentru începerea procesului”, subliniind că „nu pot exista condiţii preliminare pentru a crea o coaliţie internaţională împotriva terorismului”.

Moscova şi Washingtonul au organizat sâmbătă la Viena un summit la care au participat Germania, Arabia Saudită, China, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Liban, Iran, Irak, Italia, Iordania, Marea Britanie, Turcia şi Oman, precum şi trimisul special al ONU pentru Siria, Staffen De Mistura, şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite