Ştefan Gligor: Arhitectura actuală a justiţiei moldoveneşti nu poate fi reformată cu măsuri decorative

0
0
Ştefan Gligor
Ştefan Gligor

Ştefan Gligor, preşedintele Partidului Schimbării, crede că guvernarea merge acum pe o cale greşită de reformare a justiţiei, una „de faţadă”, şi că se lasă pe mâna unor oameni din sistem care oferă „soluţii uşoare, dar greşite”.

„În treizeci de ani, acest sistem n-a ştiut niciodată cum să se cureţe (...) Şi acest sistem nu poate fi curăţat prin declaraţii, prin paşi mărunţi, prin colaborări cu oameni din acest sistem care au şi făcut posibilă creşterea şi ramificarea organizaţiei criminale a lui Plahotniuc. Arhitectura actualului sistem de justiţie, a organelor judecătoreşti şi a celor de urmărire penală, nu poate fi reformată cu măsuri decorative”, a declarat Ştefan Gligor în cadrul unei dezbateri organizate de IPN.

Politicianul e de părerea că PAS a apucat-o pe o cale greşită în ultima jumătate de an, iar asta pentru că a mers pe „calea uşoară”. „A venit cineva şi le-a pus pe masă nişte scenarii, nişte arestări. Iar asta este calea uşoară, pentru că este calea greşită. Pentru că acele scenarii sunt puse pe masă de oamenii care l-au ajutat pe Plahotniuc să devină Plahotniuc.”

Ideea de vetting şi pre-vetting promovată de PAS, adică de evaluare a oamenilor din sistem, în calitate de soluţie pentru curăţarea sistemului, i se pare deficitară lui Ştefan Gligor: „Pre-vetting-ul şi vetting-ul tot oamenii îl fac şi asta este o procedură care durează”.

Potrivit lui Gligor, guvernarea încearcă să colaboreze cu unii oameni vechi din sistem pentru a câştiga timp până se pun pe roate mecanismele de evaluare. Dar până se va întâmpla acest lucru, PAS riscă să-i expire timpul şi să-şi piardă susţinerea politică.

Cu toate acestea, preşedintele Partidului Schimbării nu crede că actualei guvernări i se poate imputa o eventuală rea-intenţie în curăţarea sistemului de justiţie, ci doar „incompetenţă şi proastă organizare”. Însă pe vremea guvernării socialiste, potrivit lui Gligor, lucrurile au stat altfel: „Ceea ce s-a întâmplat în perioada preşedintelui Dodon trebuie investigat de un grup de urmărire penală integru, independent şi profesionist (...) Anul în care a guvernat Dodon şi jumătatea de an în care guvernează PAS reprezintă două exemple de administrare stupefiantă a statului. Însă motivaţiile sunt total diferite. În cazul socialiştilor şi a preşedintelui Dodon, a fost o tolerare conştientă a sistemelor corupţionale şi coparticipare în ele. Iar în cazul PAS, este pur şi simplu vorba de incapacitate, lipsă de resurse umane, lipsă de strategie şi viziune”.

Dezbaterea publică la tema „Combaterea corupţiei în Republica Moldova: între obiective, procese şi efecte”, organizată de IPN, a fost ediţia a 224-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri