Spitalul Republican şi Centrul Mamei şi Copilului au efectuat achiziţii publice cu încălcări ale legislaţiei potrivit Expert-Grup

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angiograful din noua secţie de chirurgie endovasculară de la Siptalul Clinic Republican FOTO:Andrei Rizescu
Angiograful din noua secţie de chirurgie endovasculară de la Siptalul Clinic Republican FOTO:Andrei Rizescu

În anul 2012,  Casa Naţională de Asigurări în Medicină, Spitalul Clinic Republican şi Centrul Mamei şi Copilului au gestionat greşit peste 240 de milioane de lei în proceduri de achiziţii publice.

Potrivit expertei Tatiana Savva, iregularităţile au survenit deoarece până la 1 ianuarie 2013 cele două spitale nu au avut norme interne privind organizarea achiziţiilor publice, transmite IPN.

Tatiana Savva a exemplificat prin procurarea generatoarelor de oxigen: s-a lansat apelul la licitaţie, s-au înregistrat trei agenţi economici, iar doi ulterior au fost declaraţi ca ineligibili pentru că nu ar fi achitat taxa de participare. „Această achiziţie a fost desfăşurată cu un singur participant. Cu opt zile înainte de încheierea termenului final, ei au modificat oferta, iar TVA-ul la importul utilajului a fost plătit de către Spitalul clinic republican”, a remarcat economistul.

Într-un alt caz, deja în sectorul energetic, CET-2 a procurat o pompă prin intermediari, la un preţ mărit, iar în costul achiziţiei nu intra şi întreţinerea ei pe parcursul anului.

„La costurile de mentenanţă avem o problemă, nu se stabilesc componentele, cine va deservi acest echipament şi pe parcursul a ce perioadă. S-au ajuns la situaţii ciudate, s-au procurat microscoape care nu puteau fi procurate deoarece nu aveau toate detaliile şi instituţia cheltuia în plus bani pentru a le procura“, a adăugat Tatiana Savva.

Expert-Grup menţionează că din totalul banilor gestionaţi greşit ulterior se pierd circa 30%.

„Instituţiile statului încalcă regulile la efectuarea achiziţiilor publice la toate etapele : de la favorizarea unui agent economic până la excluderea concurenţilor sau modificarea ofertei. Acest fapt duce la irosirea banilor publici, prin procurarea  echipamentelor şi consumabilelor neadecvate sau de proastă calitate şi prin promovarea unor majorări de impozite neargumentate“, a concluzionat Dumitru Budianschi, coordonator de proiect la Centrul analitic „Expert-Grup“.

Instituţia a analizat rapoartele Curţii de Conturi pentru anul 2012 cu privire la gestionarea banilor publici în domeniul energetic şi cel medical.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite