SONDAJ: Ion Ceban şi Silvia Radu ar accede în turul II dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri în Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Radu si Ion Ceban

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, 13% din respondenţii unui sondaj de opinie nu ar şti cu cine să voteze. Iar 8% nu ar participa la vot. Prin urmare, fiecare a cincea persoană intervievată n-ar putea face o alegere întemeiată.

27,6% ar vota cu Ion Ceban (PSRM), iar 27,1% – cu Silvia Radu (candidat independent). Totodată, 13,2% ar vota cu Andrei Năstase (PPPDA), 3,8% – cu Constantin Codreanu (PUN), 2% – cu Valeriu Munteanu (PL), 1,3% – cu Reghina Apostolova (Partidul Şor), 3,4% – cu alţi candidaţi. Sondajul, elaborat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, a fost prezentat luni, 7 mai, transmite IPN.

Dintre respondenţii care au fost în stare să facă o alegere întemeiată, 35,2% ar vota cu Ion Ceban, 34,6% – cu Silvia Radu, iar 16,8% –  cu Andrei Năstase. 4,8% ar vota cu Constantin Codreanu, 2,5% – cu Valeriu Munteanu, iar restul candidaţilor ar acumula cât mai puţin de 2%.

O jumătate dintre respondenţi consideră că viitorul primar general al municipiului Chişinău ar trebui să fie mai degrabă un tehnocrat, un gospodar bun, să conştientizeze problemele şi grijile poporului. 26% sunt de părere că el trebuie să fie un politician abil, să aibă influenţă în cercurile politice. Fiecare a patra persoană intervievată n-a fost în stare să răspundă la această întrebare. 32% dintre intervievaţi ar prefera în funcţia de primar al capitalei un bărbat şi doar 14% – o femeie. Pentru 48% dintre respondenţi nu contează genul candidatului. Iar restul nu s-au putut pronunţa la tema dată.

Răspunzând la întrebarea: „Care dintre caracteristicile exterioare sunt cele mai importante pentru imaginea politică a viitorului primar?”, 6 din 10 intervievaţi consideră că el trebuie, în primul rând, să posede capacitatea de a face impresia unui om onest, 57% – competent, 53% – hotărât, 47% – educat, 40% – lider, 32% – patriot, 31% – echilibrat, 22% – bun negociator, 18% – curajos, 16% – bun comunicator, 14% – cu spirit de sacrificiu, 13% – cu simţul umorului, 12% – carismatic, 8% – vizionar, 8% –popular, 4% – alte calităţi.

Fiecare respondent a fost rugat să nominalizeze problemele de importanţă majoră pentru municipiul Chişinău, pe care trebuie să le rezolve, în primul rând, primarul nou ales, ce acţiuni ar trebui să întreprindă pentru ameliorarea vieţii oamenilor din aceste oraşe. Astfel, printre problemele de care cel mai des este îngrijorată populaţia municipiului Chişinău se numără calitatea vieţii, sărăcia şi diferenţierea socială. De asemenea, oamenii se plâng pe starea proastă a drumurilor, pe management defectuos la Primărie, dar şi corupţia funcţionarilor etc.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie-2 mai, în Chişinău pe un eşantion de 1182 de respondenţi, cu o eroare maximală de + 2,8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite