Sergiu Litvinenco, despre anunţul că Vlad Plahotniuc se află în Turcia: Dacă vrea, Igor Dodon îl poate aduce în ţară

0
0
Sergiu Litvinenco

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco e de părare că extrădarea lui Vlad Plahotniuc din Turcia este posibilă, dacă acest lucru şi-l doreşte şi preşedintele Igor Dodon, care este în relaţii bune cu omologul său turc, Recep Erdogan.

„De azi încolo minciuna lui Dodon precum că Plahotniuc este în SUA şi, tot din cauza Maiei Sandu, nu este adus în Moldova, nu mai ţine. Dodon, dacă vrea, poate să-l aducă în ţară. Şi nu are nicio scuză dacă n-o face. Nici măcar una singură. Decât poate frica de Plahotniuc şi, eventualele, ”video cu kulioace” sau chestii şi mai grave”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook.

Procuratura Generală a confirmat oficial că Vlad Plahotniuc s-a refugiat în Turcia. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat marţi, 29 septembrie, cererea prin care solicită autorităţilor competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova.

Amintim că primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că deţine o informaţie verificată, potrivit căreia, fostul lider democrat Vlad Plahotniuc ar fi fugit din Statele Unite, acolo unde i-a fost respinsă cererea privind oferirea azilului politic. Renato Usatîi susţine că Vlad Plahotniuc se află actualmente în oraşul Istanbul, Turcia, unde s-ar simţi în siguranţă. Politicianul a solicitat de la ministrul de Interne, Pavel Voicu, să facă o interpelare către autorităţile din Turcia pentru a informa cetăţenii dacă e veridică informaţia că Plahotniuc s-a refugit în Turcia. 

Vlad Plahotniuc s-a refugiat în SUA în iunie 2019, imediat ce democraţii au plecat de la guvernare, acolo unde a solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă a refuzat să dea curs solicitării Chişinăului.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite