Serghei Lavrov: Războiul dintre SUA şi Rusia ar fi o catastrofă pentru omenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, consideră că toţi înţeleg că „războiul dintre două mari puteri nucleare, Rusia şi SUA, va avea consecinţe catastrofale pentru omenire”. Potrivit diplomatului rus, într-un război nuclear nu pot fi învingători şi niciodată nu trebuie să se ajungă la o asemenea situaţie.

„Cu toate acestea, trebuie să constatăm că Washington-ul şi aliaţii săi, fiind obsedaţi de ambiţiile personale, nu sunt gata să se adapteze la realităţile globale, care se schimbă în defavoarea lor. De aici vine politica externă agresivă şi tendinţa de a controla toate aceste procese. Se inteţeşte confruntarea şi sunt îngheţate căile de dialog”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru agenţia de presă rusă Ria.

Şeful diplomaţiei ruse afirmă că, în mod special, trezeşte îngrijorare iniţiativele de renunţare la diferite acorduri internaţionale din domeniul stabilităţii strategice.

„Această linie de confruntare, bazată pe instrumentele de forţă, în mod inevitabil duce spre un dezechilibru al arhitecturii securităţii globale şi contribuie la cursa înarmării. Se poate ajunge la situaţia în care preţul unei greşeli sau a unor neînţelegeri va fi crucial”, a spus Lavrov.

Minsitrul rus şi-a exprimat speranţa că discernământul va domina în relaţiile Rusiei cu Occidentul indiferent de anumite viziuni diferite pe mai multe subiecte, pentru că atât Rusia, cât şi statele din Occident poartă răspundere comună pentru viitorul întregii omeniri.

„Îndemnăm liderii occidentali să acţioneze previzibil şi să respecte dreptul internaţional, bazându-se pe Carta ONU. În aşa situaţie, asemenea întrebări (privind riscul unui război între Rusia şi SUA sau Rusia şi NATO) vor dispărea de la sine”, a adăugat Lavrov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite