Rusia a anunţat oficial că interzice importul de fructe din Moldova. Restricţia se va aplica şi la fructele găsite în bagajul pasagerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii de fructe din Moldova la expoziţia Fruit Logistica din Berlin FOTO aced.md
Producătorii de fructe din Moldova la expoziţia Fruit Logistica din Berlin FOTO aced.md

Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia, Rosselhoznadzor, a anunţat că introduce restricţii temporare la importul din Republica Moldova de mere, pere, prune, piersici, caise, vişine şi porumbele. Motivul invocat este numărul mare de cazuri de contaminare a produselor vegetale moldoveneşti cu dăunători, în special cu molie.


Potrivit Rosselhoznadzor, astăzi la iniţiativa părţii ruse a avut loc o convorbire telefonică între Alexei Saurin, directorul adjunct al instituţiei şi Ion Sula, şeful Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova (ANSA) în cadrul căreia oficialul rus a vorbit despre încălcarea normelor sanitare internaţionale şi ruseşti la exporturile de produse vegetale moldoveneşti pe piaţa rusă

"Ion Sula a menţionat că autorităţile Republicii Moldova acordă o mare importanţă siguranţei exporturilor, deşi a admis că nu se efectuează un control complet de laborator a loturilor livrate în Rusia. Anume din această cauză se atestă un număr mare de nereguli la furnizarea de produse vegetale din Moldova în Rusia, care este plină cu organisme de carantină de import, care, la rândul său, poate duce la pierderi semnificative pentru agricultura din Rusia“, se precizează în comunicatul Rosselhoznadzor.

Potrivit Serviciului fitosanitar rus, Alexei Saurin l-a înformat pe Ion Sula cu privire la decizia de a impune restricţii temporare la importurile din Moldova în Rusia la astfel de produse, cum ar fi mere, pere, gutui, caise cireşe, piersici, nectarine, prune şi porumbe.
În plus Rosselhoznadzor a interzis şi importul de produse vegetale în bagajele de mână şi bagajele pasagerilor care sosesc din Republica Moldova.

Experţii susţin că vor avea de suferit mulţi producători autohtoni care livrau producţia în Rusia. Datele statistice relevă că, în 2013 pe piaţa rusească au ajuns circa 90% din exporturile de mere, pere şi gutui, şi peste 70% din cireşele, caisele şi prunele exportate din Moldova.

Amintim că şi la 10 septembrie 2013 Rospotrebnadzor anunţa că introduce restricţii temporare la vinurile moldoveneşti, care de fapt este un embargo.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite