Taxa vamală, noua armă a Rusiei împotriva Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Iurie Leancă a participat iar la inaugurarea unei sectii moderne de ambalare a fructelor din Olanesti, Ştefan Vodă FOTO gov.md
Premierul Iurie Leancă a participat iar la inaugurarea unei sectii moderne de ambalare a fructelor din Olanesti, Ştefan Vodă FOTO gov.md

Rusia a anunţat oficial că va introduce unilateral taxe vamale la  importul a zeci de categorii de mărfuri din Moldova  de la vinuri, fructe şi legume până la mobilă. Guvernul de la Chişinău susţine că introducerea de taxe este o acţiune nemotivată, iar experţii vorbesc despre şantaj.

Rusia confirmă încă o dată că îşi respectă promisiunile atunci când e vorba de aplicarea de tot soiul de măsuri restrictive contra unei ţări care a decis să meargă pe o altă cale de dezvoltare decât cea pe care o recomandă Kremlinul.

REGIM VAMAL NOU

Miercuri, pe pagina web specializată în publicarea unor documente ce urmează a fi discutate şi aprobate a fost publicat proiectul de hotărâre al guvernului rus, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice, ce prevede că la circa 20 de categorii de mărfuri din Republica Moldova nu va mai fi aplicată cota zero şi se va trece la acelaşi regim vamal ca şi pentru ţări precum România, Polonia, China, Germania, Estonia, Franţa etc.

Proiectul urmează să treacă toate expertizele în doar două zile şi deja astăzi să fie prezentat spre aprobare guvernului rus, deşi, de regulă, termenul necesar pentru astfel de modificări este de o lună.
Dacă documentul va fi aprobat, taxa vamală la carne ar putea ajunge la 0,2 euro pentru un kilogram, la legume - 0,07-0,08 euro, la mere - între 0,054 şi 0,17 euro pentru un kilogram, la grâu, orz şi porumb va fi de 5 euro pentru o tonă, la seminţele de floarea soarelui - de 2,5-5 euro pentru o tonă. Şi la importul de vinuri moldoveneşti, care acum este interzis în Rusia, vor fi aplicate taxe vamale. Alte produse sensibile la care se vor aplica taxe sunt zahărul, conservele de legume, spirtul şi mobila.
„Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse urmează, în conformitate cu procedura stabilită, să informeze Republica Moldova cu privire la introducerea taxelor de import“, se spune în document. Decizia ar urma să intre în vigoare într-o lună de la data publicării.

„RUSIA NU ARE NICIUN MOTIV“

Premierul Iurie Leancă a declarat ieri că Rusia nu ar avea niciun motiv să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova. „Nu există niciun motiv de ordin juridic sau comercial care ar impune Federaţia Rusă să revizuiască, într-o manieră atât de cardinală, relaţia cu Republica Moldova, din punct de vedere al aranjamentelor comerciale“, a afirmat şeful Executivului.
„Vom avea discuţii punctuale astăzi şi în zilele următoare. Trebuie să analizăm la rece, să nu fim ghidaţi de emoţii, să analizăm aspectele strict juridice, fiindcă noi suntem parte la o zonă de liber schimb în cadrul CSI, un aranjament multilateral şi nu ştiu în ce condiţii o ţară ar putea anula sub aspect bilateral un aranjament multilateral. Vom analiza atât aspectele politice, juridice, cât şi comerciale“, a adăugat Iurie Leancă.
În acelaşi timp, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat că a fost avertizată de autorităţile ruse „că nu este exclusă sistarea temporară a importurilor de fructe din Republica Moldova“. Totodată, ANSA susţine că a operat în regim de urgenţă modificările solicitate anterior de Rosselhoznadzor în procedurile de verificare şi avizare a exportului produselor de origine vegetală.
Producătorii agricoli şi fabricile de prelucrare susţin că, deocamdată, nu le este clar ce va urma. „Sunt doar zvonuri. Vom avea astăzi o şedinţă cu ministrul Agriculturii Vasile Bumacov şi poate că atunci ne va fi mai clar. Deocamdată, nu vă pot comenta ce va fi şi cum ne poate afecta“, a menţionat Ilia Vainrub, directorul fabricii de conserve Fortuna-Plus.

„NE VA AFECTA, DAR NE VOM ADAPTA“

Proprietarii de livezi susţin că livrările de fructe spre Rusia nu au fost afectate şi că partenerii de afaceri din această ţară continuă să achiziţioneze produse din Moldova. „E adevărat că o eventuală introducere a taxelor vamale va lovi în noi, dar ne vom adapta. Totuşi nu este o interdicţie totală. Noi şi acum discutăm în cadrul Asociaţiei Moldova-Fruct problemele din sectorul pomicol - cum să le depăşim şi cum să putem intra cu fructele noastre pe piaţa UE“, spune Aliona Mandatii, directorul firmei Domulterra, care cultivă o livada super-intensivă de mere.
Totodată, femeia de afaceri, care conduce şi Asociaţia Exportatorilor de Cereale, a subliniat că introducerea taxelor vamale la cereale nu ne va afecta, pentru că nu prea exportăm grâne în Rusia.

„ACŢIUNI CU SUBSTRAT POLITIC“

Economistul Viorel Chivriga consideră că măsurile preconizate de Rusia au un substrat pur politic. „Este o acţiune de şantaj, ce urmăreşte scopuri politice. Nu poate Moldova să pună în pericol securitatea economică a Rusiei. Dacă tot invocă pericolul reexportului, apoi sunt mecanisme de control şi în caz că se descoperă aşa ceva, pot fi aplicate anumite măsuri“, afirmă expertul.

Potrivit lui Chivriga, în relaţiile bilaterale moldo-ruse există un anumit cadru juridic ce prevede mecanismele de introducere a unor astfel de bariere. „Avem Acordul moldo-rus de liber schimb, semnat în 1994, care prevede o perioada de 12 luni în care părţile trebuie să încerce să rezolve neînţelegerile apărute, înainte de a apela la mecanismele internaţionale. Mai există şi Acordul de liber schimb în cadrul CSI, semnat în 2011. În plus, şi Moldova, şi Rusia fac parte din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Altceva este că Moldova nu prea face uz de mecanismele prevăzute pentru a-şi apăra interesele“, a subliniat economistul.
Totodată, Valeriu Chivriga atrage atenţia la faptul că Rusia a introdus în lista mărfurilor şi produse industriale precum mobila, ceea ce denotă că Moscova caută să extindă aria loviturilor economice aplicate ţării noastre.

Ce exportăm în Rusia

Datele statistice arată că Rusia este principala piaţă de desfacere doar pentru câteva dintre cele 20 de categorii de mărfuri moldoveneşti vizate de noile taxe. În cazul acestora, impactul va fi simţitor. De exemplu, în 2013 pe piaţa rusească au ajuns circa 90% din exporturile de mere, pere şi gutui, circa 80% din cele de carne, peste 70% din cireşele, caisele şi prunele exportate. La mobilă, vinuri şi conserve din legume cota a fost de aproape 25%, iar la restul categoriilor - de până la 15%. În lista mărfurilor pentru care vor fi aplicate taxe vamale nu figurează strugurii şi medicamentele, care, de asemenea, au o pondere mare în comerţul moldo-rus.

Tabel cu principalele marfuri moldovenesti la care Rusia vrea sa introduca taxe SURSA Adevarul
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite