Rezultatele anchetei interne pe cazul tinerei care a avortat în toaleta Institutului Mamei şi Copilului: Trei medici, concediaţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a prezentat marţi, 9 ianuarie, rezultatele anchetei interne iniţiate de instituţie pe cazul tinerei care a avortat în toaleta Institutului Mamei şi Copilului. Ca urmare a acestui incident, au fost concediaţi trei medici, iar alţi doi s-au ales cu „mustrare aspră”.

„Cu regret, în cadrul Secţiei de Ginecologie au fost comise un şir de încălcări şi abateri grave de la normele de etică şi deontologie medicală, precum şi încălcări grave de regulament”, a declarat directorul Institutului Mamei şi Copilului, Sergiu Gladun.

Persoanele concediate sunt: şeful Secţiei de Ginecologie de la Institutul Mamei şi Copilului şi sora principală a secţiei. De asemenea, a fost concediată şi asistenta medicală care a fost de gardă pe data de 13 - 14 decembrie 2017.

Cu mustrare aspră s-au ales medicul de gardă obstetrician-ginecolog şi directorul Centrului prenatal.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Boris Gîlca, a menţionat că şi directorul Institutului Mamei şi Copilului, Sergiu Gladun, a fost sancţionat cu mustrare aspră.

Gîlca a explicat de ce doar medicii din zilele de 13-14 decembrie au fost concediaţi şi sancţionaţi: „Nu s-au încadrat în noţiunea de lucrător medical (...) Ne-au adus această defăimare a sistemului”, subliinind că în celelalte zile pacienta a avut parte de un tratament adecvat.

Rezultatele anchetei Ministerului Sănătăţii

   

Reprezentanţii comisiei de anchetă au precizat că în cazul tinerei nu a fost vorba de o naştere, dar de un avort. Totodată, aceştia au subliniat că nu au discutat despre acest caz nemijlocit cu tânăra care a avortat în toaletă, deoarece ea se află peste hotare, iar legătura telefonică ar fi fost de proastă calitate.

Potrivit informaţiei prezentate de comisia de anchetă, în urma examinării ultrasonografice a femeiei s-a stabilit că avortul este necesar, pentru că „s-a constatat unele anomalii de dezvoltare a acesui făt, care era la termenul de 19 - 20 de săptămâni”, iar în conformitate cu procedurile legale, tânăra a fost redirecţionată „la o altă etapă de asistenţă prenatală, la Institutul Mamei şi Copilului”.

„Aici a fost spitalizată, examinată inclusiv de specialişti cu mare experienţă şi constatată prezenţa la acest făt prezenţa malformaţilor organelor interne, cum ar fi inimă, creier şi prezenţa unui hidrops”, a spus preşedintele comisiei de specialitate în obstetrică şi ginecologie, Iurie Dondiuc.

Comisia a stabilit că, într-adevăr, pacienta a fost trimisă la farmacie pentru a-şi procura medicamente (Medabon), contrar regulementului instituţiei, care asigură pacientele cu toate cele necesare. Mai mult, medicii nu i-au eliberat o prescripţie. În cadrul anchetei, medicii nu au put explica de ce au recurs la acest gest, deşi aveau medicamente suficiente.

În acest context, Boris Gîlcă a subliniat că vor fi iniţiate mai multe verificări, iar farmaciile care eliberează medicamente fără prescripţii vor fi sancţionate. Secretarul de stat a condamnat faptul că pacientei i-a fost vândul „Medabon” fără reţeta medicului.

Încercând să explice de ce tânăra a avortat în toaletă, preşedintele Comisiei de anchetă au declarat că „în acest proces femeia are diferite senzaţii şi trebuie să-şi facă unele acte fiziologice. Pacienta avea unele senzaţii pe care le-a confundat, probabil, cu cele fiziologice”.

„Desigur că nu trebuie să se întâmple acest lucru, dar, ca atare, asistarea acestei proceduri constă în faptul că femeia singură expulzează din organism (referindu-se la avort) doar că aceasta trebuie să fie bine organizat”, a concluzionat Dondiuc.

Iurie Dondiuc a specificat că medicul de gardă i-a oferit pecientei o asistenţă insuficientă: „Trebuia de mai multe ori de o vizitat în salon, poate de aplicat o anestezie pentru diminuarea durerilor. Toate aceste lucrurui nu au fost efectute şi au provocat nemulţumiri întemeiate a pacientei”.

O altă încalcare stabilită de Comisie constă în faptul că pacienta care trebuia să avorteze a fost plasată în aceeaşi palată cu o femeie care urma să nască.

   

Amintim că o tânără din Republica Moldova a fost nevoită, acum două săptămâni în urmă, să nască în toaleta Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău, din cauza indiferenţei medicilor şi a asistenţilor medicali. Cel puţin aşa reiesă din mărturiile fetei care ar fi trecut prin acest chin şi care au fost făcute publice de către avocatul Promo-Lex Dumitru Sliusarenco.

Ministerul Sănătăţii şi administraţia instituţiei medicale au anunţat că au dispus o anchetă pe acest caz. Persoanele care s-ar putea face vinovate de încălcarea deontologiei profesionale la acordarea asistenţei medicale au fost suspendate din funcţie până la finalizarea anchetei.

Şi Inspectoratul General de Poliţie a anunţat că a deschis un dosar penal pe acest caz, pentru neglijenţă în serviciu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite