Republica Moldova spune „Adio” banilor europeni? Suma enormă pe care riscă să o rateze în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii Institutului de Politici şi Reforme Europene (IPRE) susţin, în cadrul unei analize, că fondurile îngheţate din partea Uniunii Europene sunt doar „vârful aisbergului”, Republica Moldova riscând să piardă anul viitor finanţare în sumă de 1,3 miliarde de lei.

Experţii IPRE consideră că fiecare zi de fonduri blocate din partea Uniunii Europene sporeşte riscul ratării unei sume mult mai mari. Potrivit analizei publicate, Republica Moldova riscă să piardă anul viitor 1,3 miliarde lei din partea Uniunii Europene dacă nu obţine cele 850 milioane de lei planificate pentu anul acesta.

Cerc vicios

Autorii notei analitice afirmă că sumele îngheţate de Uniunea Europeană reprezintă tranşele planificate în cadrul programelor de suport bugetar sectorial, unde toate sumele sunt direct legate de reforme şi acţiuni exacte finanţate de UE de la un an la altul. Experţii avertizează asupra faptului că nerecepţionarea tranşelor pentru anul curent şi suspendarea de către Ministerul Finanţelor a achiziţiilor publice, fac ca Guvernul să fie incapabil de a realiza majoritatea acţiunilor şi reformelor pentru care Republica Moldova ar urma în anul 2016 să recepţioneze suportul bugetar.

Sectoarele afectate de lipsa banilor europeni

„Cele mai afectate sectoare ar putea fi reforma justiţiei, sectorul energetic cu suportul căruia urmează a fi construit gazoductul Ungheni-Chişinău, învăţământul vocaţional unde era planificat să fie reabilitate 5 centre de excelenţă, dar şi mediul de afaceri din zonele rurale unde urmează a fi create 2 incubatoare de afaceri şi create cel puţin 450 de locuri de muncă”, precizează reprezentanţii IPRE.

Potrivit informaţiilor prezentate de experţi, instabilitatea politică şi criza financiar-bancară care au dus la suspendarea fondurilor de anul acesta de 40,5 milioane de euro generează un risc major de ratare a sumelor planificate pentru anul 2016, în valoare de 63,2 milioane de euro, în afară de suportul bugetar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite